open-navfaktor-logo
search
Agresija
Ukrajina tvrdi da su ruske snage dopremile eksploziv u kompleks nuklearne elektrane Zaporožje
Nadležna ukrajinska agencija tvrdi da su predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kazali da je Rusija rasporedila vojnu opremu i eksploziv u blizini reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NPP).
04.05.2023. u 12:34
get url
text

- Nove zločinačke akcije ruskih okupatora još su jedan korak koji uzrokuje značajnu štetu nuklearnoj i radijacijskoj sigurnosti nuklearnih postrojenja smještenih na industrijskoj lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje - saopćio je ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu regulativu.

Također se navodi da neadekvatne odluke i akcije ruske vojske ugrožavaju kako osoblje nuklearne elektrane tako i stanovnike obližnjih naselja.

- Još jednom naglašavamo da u slučaju izvanredne situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje s potencijalno mogućim ispuštanjem radioaktivnih tvari u okoliš, posljedice će imati prekograničnu prirodu - navodi se u saopćenju.

Kijev je pozvao međunarodnu zajednicu na konsolidiran i odlučan odgovor na akcije Rusije i primjenu oštrih sankcija.

- Naglašavamo da Ruskoj Federaciji treba oduzeti sva prava i privilegije u IAEA-i i drugim međunarodnim institucijama u području korištenja nuklearne energije - poručili su iz Kijeva.

Elektrana u Zaporožju je najveća evropska i jedna od deset najvećih svjetskih nuklearnih elektrana, pod ruskom je kontrolom od marta prošle godine. Strah od nuklearne katastrofe i dalje postoji usred tvrdnji o granatiranju tog područja.

Zaporožje je jedna od četiri ukrajinske regije koje je Rusija anektirala prošle godine, kao i Donjeck, Herson i Lugansk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.