open-navfaktor-logo
search
Crno more
Ukrajinski ministar Kuleba: Rusija blokirala žitarice koje mogu nahraniti sedam miliona ljudi
Obustavom učešća u dogovoru o žitu Rusija je blokirala izvoz dva miliona tona žitarica na 176 brodova koji su već na moru, izjavio je u nedjelju ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, javlja Anadolu Agency (AA).
30.10.2022. u 16:06
get url
text

- Obustavljajući učešće u dogovoru o žitu pod lažnim izgovorom o eksplozijama 220 kilometara od žitnog koridora, Rusija blokira dva miliona tona žita na 176 plovila koja su već na moru - dovoljno da nahrani preko sedam miliona ljudi. Rusija je to isplanirala unaprijed - napisao je Kuleba na Twitteru te dodao:

"Trenutni red sa žitom nagomilao se u Crnom moru od septembra, kada je Rusija počela namjerno odlagati funkcionisanje koridora i nastojati da ugrozi dogovor. Rusija je davno donijela odluku da nastavi svoje igre glađu i sada to pokušava opravdati".

Prethodno je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila Ukrajinu da je sabotirala sporazum o izvozu žitarica kako bi "nuklearnoj ucjeni dodala hranu".

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da je Rusija obustavila svoje učešće u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita, nakon napada na njenu Crnomosku flotu.

Taj potez došao je "u svjetlu nedavnih događaja povezanih s terorističkim napadima na brodove Crnomorske flote", navodi se u saopćenju ministarstva.

Turska, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je prekinut nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji je nadgledao pošiljke.

Strane su pregovarale o mogućem produženju i proširenju nakon krajnjeg roka 19. novembra kako bi se uključio ruski izvoz žitarica i gnojiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.