open-navfaktor-logo
search
Podrška TDBB-a
Unija gradova turskog svijeta pomaže izgradnju spomenika oslobodiocima Bihaća
Na danas održanoj sjednici Upravnog odbora Unije gradova turskog svijeta(TDBB) u Istanbulu, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić potpisao je sa Fahri Solakom, generalnim sekretarom TDBB, protokol o saradnji TDBB i Grada Bihaća u projektu izgradnje spomenika braniocima/oslobodiocima Bihaća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine
24.10.2018. u 14:58
get url
text
Šuhret Fazlić-Fahri Solak

Radi se umjetničko-arhitektonskom rješenju koje je, između jedanaest radova prijavljenih na konkurs koji je raspisao Grad Bihać, krajem prošle godine izabrano kao najbolje. Spomen obilježje braniocima-oslobodiocima Bihaća predstavljat će mjesto susreta i kontemplacije koje  snažnom simboličnom porukom evocira na sve obranioce i oslobodioce grada Bihaća.

Oblik kruga koji dominira tim autorskim rješenjem simbolizira obruč koji je branio grad Bihać, a njegov pali dio sa posvetom braniocima-oslobodiocima simbolizira sve koji su dali svoje živote za odbranu Grada Bihaća i zamišljen je kao mjesto odavanja počasti, ali i socijalne interakcije.

Protokolom je definisano da će Grad Bihać za izgradnju spomenika braniocima/oslobodiocima od strane TDBB  dobiti donaciju u iznosu od 35.000 eura, čime se ističe spremnost ove organizacije da podrškom projektima u gradu Bihaću potvrdi odlučnost svih gradova članica Unije da podrže sve projekte od značaja za lokalnu zajednicu kao što je Bihać.

- Protokol je prvi korak ka realizaciji izgradnje spomenika braniocima/oslobodiocima na platou ispred Kulturnog centra i u ime svih građana i svih branioca koji su dali živote i dijelove tijela za slobodan Bihać i državu BiH. Zahvaljujem Uniji gradova turskog svijeta na podršci i donaciji - kazao je gradonačelnik Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.