open-navfaktor-logo
search
Omikron se širi
Upozorenje WHO-a uoči Božića: Bolje otkazati okupljanja nego život
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila je upozorenje uoči božićnih blagdana zbog ubrzanog širenja omikron varijante koronavirusa.
21.12.2021. u 07:52
get url
text

- Bolje je otkazati okupljanja nego život - rekao je na press konferenciji čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući kako "treba donijeti teške odluke".

- U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odgađanje okupljanja i događaja. Svima nama je dosta ove pandemije. Svi mi želimo provesti vrijeme s prijateljima i porodicama. Svi mi želimo se vratiti normalnom životu - rekao je.

- Najbrži način da to postignemo je da donesemo teške odluke kako bismo zaštitili sebe i druge - dodao je.

Tedros je dodao da bi pandemija mogla završiti ove godine ako 70 posto populacije u svakoj zemlji svijeta bude vakcinisano do sredine godine.

Izjava čelnika WHO-a stiže u trenutku u kojem su zdravstveni stručnjaci ustvrdili da je omikron postao dominantan među novim slučajevima zaraze u SAD-u.

- Sada postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delta varijante. I veći su izgledi za infekciju ili ponovnu infekciju ljudi koji su se vakcinisali i onih koji su se oporavili od koronavirusa - kazao je Ghebreyesus.

Niz zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, postrožile su restrikcije i uvele putna ograničenja kako bi pokušale usporiti širenje nove varijante. Nizozemska je uvela strogi lockdown koji će trajati za vrijeme božićnih blagdana.

Bijela kuća je jučer poručila da predsjednik Joe Biden ne planira uvesti lockdown, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, Anthony Fauci, ranije je upozorio da bi putovanja za Božić mogla ubrzati širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.