Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje u okviru projekta Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH (EU4AGRI).

Riječ je o četverogodišnjoj inicijativi (2020-2024), koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta, te podršku oporavku od krize prouzrokovane pandemijom COVID-19.  Također, podrazumijeva i povećanje ulaganja i podizanje nivoa znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i ostalih učesnika u lancima vrijednosti, kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga, kao i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima.

Projekat se realizuje već treću godinu u Bosni i Hercegovini, a ove godine biće objavljeno više javnih poziva, koji će bespovratnim sredstvima, podržati cijeli sektor.

U navedenim aktivnostima Projekta EU4AGRI, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva učestvuju kroz Programsku radnu grupu, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.