open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
Varao ljude na internetu nudeći "freelance" posredovanje pri zapošljavanju
Policija moli građane koji su bili u kontaktu ili koje je prevario osumnjičeni da to prijave MUP-u RS-a
22.01.2020. u 10:19
get url
text

Policajci MUP-a RS-a uhapsili su N. S. iz Istočnog Sarajeva zbog sumnje da je počinio krivična djela prevara i neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge.

-U okviru ove istrage pretresena je kuća koju koristi osumnjičeni u Istočnom Sarajevu, a pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Pojašnjava se da se N. S. sumnjiči da je ova krivična djela vršio tako što se registrovao na sajtove kao što su "freelancer.com" i "upwork.com" na kojima se nude i traže freelance poslovi, te se predstavljao kao zaposlenik dviju banaka iz Banje Luke. U ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u spomenutim bankama, kao i  drugih razloga, osumnjičeni je putem "Pay Pala" i  "Western Uniona" naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih.

-Prema dosad prikupljenim informacijama, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta. On je, također, pravio lažne naloge na društvenoj mreži Facebook na kojima se predstavljao kao zaposlenik u tim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova. Dosad poznati nalozi koje je osumnjičeni koristio u ovu svrhu su Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Policija moli građane koji su imali kontakt s ovom osobom posredstvom interneta ili ih je prevario, da u cilju dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, to prijave Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.