open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Važno je izbjeći ushićenje i pretjerani optimizam: Prve vakcine protiv COVID-19 vjerovatno će biti manjkave
Voditeljica britanske radne grupe za vakcine Kate Bingham izjavila je da će prve vakcine protiv koronavirusa vjerovatno biti manjkave i neće biti efikasne za sve ljude.
28.10.2020. u 17:27
get url
text

- Vakcinacija se smatra jedinom istinskom strategijom izlaska iz pandemije koja se širi cijelim svijetom - napisala je Bingham u tekstu objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

Također je istakla kako se nikada prije nije dogodilo da se "toliko željno iščekuje vakcina".

- Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati vakcinu. Važno je izbjeći veliko ushićenje i pretjerani optimizam - navela je Bingham te dodala da će prve vakcine protiv koronavirusa vjerovatno biti manjkave.

- Prva generacija vakcina vjerovatno neće biti savršena i trebali bismo biti spremni na mogućnost da možda neće spriječiti infekciju, već smanjiti simptome, pa čak i tada možda neće biti efikasna za sve ljude ili na duži period - istakla je voditeljica britanske radne grupe za vakcine.

Bingham je opisala strategiju razvoja vakcine u Velikoj Britaniji kao "razvoj raznolikog portfelja kroz različite formate kako bi Velikoj Britaniji pružili najveće šanse za posjedovanje sigurne i efikasne vakcine, imajući u vidu da mnoge, a možda i sve ove vakcine mogu doživjeti neuspjeh".

Istakla je kako je fokus na tome da vakcina izazove imunološki odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, dodajući da globalni kapaciteti za proizvodnju vakcina uglavnom nisu dovoljni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu.

Vodeći svjetski kandidat za vakcinu koju razvijaju AstraZeneca i Univerzitet Oksford nalazi se u fazi razvoja i trenutno prolazi kroz treću fazu ispitivanja.

Vakcina kompanije Pfizer i njemačke kompanije BioNTech također dobro napreduje, a izvršni direktor Pfizera Albert Bourla izjavio je da je razvoj njihove vakcine pri samom kraju, pozivajući javnost na strpljenje.

Kandidat za vakcinu farmaceutske kompanije Johnson & Johnson također je u trećoj fazi ispitivanja, koja će se nastaviti nedugo nakon što je nakratko napravljena pauza zbog neobjašnjive bolesti učesnika u testiranju vakcine.

Glavna istraživačica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekla je u petak da WHO razmatra deset vakcina u tri faze ispitivanja jer se sjeverna hemisfera suočava s velikim brojem slučajeva, s kritičnom prekretnicom u borbi protiv COVID-19.

- Naša najbolja očekivanja pokazuju da ćemo možda dobiti rezultate jednog ili dva ispitivanja vakcine prije kraja godine, moguće krajem novembra. Kao što znate, imamo kriterije koje smo postavili, minimalne kriterije za odobrenje za hitne slučajeve - rekla je dr. Soumya Swaminathan.

Pojasnila je da očekivanja moraju biti uravnotežena "jer znaju da je stopa uspješnosti ispitivanja vakcina 10 do 20 posto", dodajući da će biti uspjeha, ali da može biti i neuspjeha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.