open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Velika zainteresiranost investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije
Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) zaključio je ukupno 120 ugovora o otkupu električne energije u razdoblju primjene Odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju obavezujućih ciljeva za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, odnosno od juna do septembra 2022. godine.
29.09.2022. u 12:41
get url
text
Operatori

Od ukupnog broja sklopljenih ugovora, 76 ugovora je zaključeno u junu, dok su 44 ugovora zaključena u septembru. Ukupna instalirana snaga postrojenja za koja su zaključeni ugovori iznosi 10,216 MW, dok očekivana proizvodnja iz ovih postrojenja iznosi 15.324,750 MWh.

- Potpisani ugovori odnose se na postrojenja primarnih izvora solarne energije, hidroenergije i energije biogasa od kojih Operator za OIEiEK vrši otkup po referentnim otkupnim cijenama. Zahvaljujući povećanju obavezujućih ciljeva za korištenje OIE, od mjeseca lipnja, došlo je do povećanja broja priključenih elektrana na elektroenergetsku mrežu, a time i povećanja udjela OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije - izjavio je direktor Operatora za OIEiEK Edim Memić.

Iako je istekom Akcijskog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, Operatoru za OIEiEK onemogućeno sklapanje ugovora o otkup električne energije po garantiranim otkupnim cijenama, Operator za OIEiEK bilježi veliku zainteresiranost investitora za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije.

- Povećanom interesu za ulaganje u ovaj sektor doprinosi svakako i najava novog zakona, a time i najava uspostava sistema prosumera, što će omogućiti građanima i privatnim kompanijama da uz status potrošača steknu i status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije - ističe Memić.

Pozitivno poslovanje Operatora za OIEiEK, kao i pozitivan trend ulaganja u obnovljive izvore energije, iskazani su polugodišnjim izvještajem o radu Operatora za OIEiEK koji je usvojio Upravni odbor Operatora za OIEiEK, čime je ispunjena zakonska obaveza Operatora za OIEiEK.

- U prvih šest mjeseci 2022. godine u Federaciji BiH je proizvedeno 242.785 GWh električne energije iz obnovljivih izvora energije, iz 414 postrojenja priključenih na elektroenergetsku mrežu, što je povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u odnosu na 2019. i 2020. godinu - izjavio je predsjednik Upravnog odbora Operatora za OIEiEK Frano Glavaš, saopćeno je iz OIEiEk-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.