open-navfaktor-logo
search
Obilne padavine
Veliki snijeg u Japanu ubio najmanje 17 ljudi, povrijeđeno najmanje 90
Obilne sniježne padavine u sjevernom Japanu i drugim dijelovima zemlje ubile su najmanje 17 ljudi i povrijedile više od 90 osoba tokom vikenda, saopćile su vlasti.
27.12.2022. u 09:18
get url
text
Snijeg u Japanu
Snijeg u Japanu

Zvaničnik japanske agencije za upravljanje požarima i katastrofama rekao je da je žena u svojim 70-im umrla nakon što je bila zatrpana ispod snijega koji je pao s krova u gradu Nagai, prefektura Yamagata, gdje se snijeg nagomilao više od 80 centimetara do subote.

Dijelovi Japana, uglavnom duž zapadne obale, pogođeni su jakim snijegom zbog snažnih zimskih frontova, rekli su meteorološki zvaničnici. Vozila su nasukana na autoputevima i odgađaju isporuku od sredine decembra, piše CNN.

Japanska meteorološka agencija saopćila je prošle sedmice da su se snježne padavine u nekim dijelovima bile daleko iznad prosjeka.

U Japanu su posljednjih godina sve lošije vremenske prilike. Klima je pretežno umjerena, ali uveliko varira od sjevera do juga.

U decembru su bile jake snježne oluje u sjeveroistočnim regijama poput Hokaida, dok su dijelovi juga bili pogođeni jakim kišama od snažnog tajfuna u septembru.

Snijeg u Japanu

(FOTO: Wion/Screenshot)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.