open-navfaktor-logo
search
Presuda u Brčkom
Više građana lažno prijavio za glasanje iz inostranstva: Brčaku za pripremanje izborne prevare dva i po mjeseca zatvora
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Stojana Bavarčića (30) optuženog da je prije održavanja lokalnih izbora u ovom gradu prošle godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.
07.06.2021. u 15:17
get url
text

U postupku pred Osnovnim sudom Brčko distrikta Bavarčiću je za samo pripremanje tog krivičnog djela izrečena kazna zatvora u trajanju od dva mjeseca i petnaest dana.

Optužnicom od 18. marta 2021. godine, Bavarčić je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela prevare pri glasanju. Stavljeno mu je na teret da je pribavio i iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje iz inostranstva u namjeri da na izborima on ili njemu poznata osoba glasa pod njihovim imenom.

Tužilaštvo ga je procesuiralo jer je, s ciljem da za njemu poznati politički subjekt osigura veći broj glasova, od više od trideset osoba pribavio lične karte, vozačke dozvole ili pasoše koje je zatim fotografisao, dok je određeni broj takvih fotografija pribavio putem društvenih mreža i aplikacija i pohranio u memoriju telefona. Ti dokumenti su potom u štampanom obliku tokom augusta 2020. godine, bez njihovog znanja i saglasnosti, dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP 1 - Prijava za glasanje izvan BiH, tako da su te osobe bez svoje volje registrirana za glasanje izvan BiH.

Na samom početku istrage izbornih nepravilnosti na ovom području Bavarčić je odmah pritvoren, a protiv njega ubrzo je podignuta optužnicu zbog nabavke sredstava i preduzimanja drugih radnji kojima se stvaraju uslovi za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Zaključenjem sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom i njegovim prihvatanjem od Osnovnog suda, Bavarčić je pravosnažno osuđen za krivično djelo pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

- Presuda Stojanu Bavarčiću prva je pravosnažna presuda u distriktu Brčko proizašla iz niza istraga na ovom području koje se odnose na prošlogodišnji izborni proces u BiH. Tužilaštvo Distrikta intenzivno su uključilo u ostvarivanje zakonitosti lokalnih izbora prije njihovog održavanja otkrivanjem neregularnosti u okviru šest otvorenih predmeta protiv deset osumnjičenih, uz dva predmeta koja su u Brčko dostavili državno tužilaštvo i Centralna izborna komisija BiH. Izrečena kazna se u ovom slučaju odnosi na predizborne neregularnosti, budući da su blagovremenom reakcijom Tužilaštva, Policije Distrikta i drugih nadležnih organa pripreme za izborne prevare blagovremeno otkrivene, a same izborne neregularnosti spriječene - saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.