open-navfaktor-logo
search
Biden se izvinio
Više od 150 vojnika koji su čuvali inauguraciju Bidena ima koronu
Između 150 i 200 pripadnika američke Nacionalne garde koja je raspoređena u Washingtonu kako bi osigurala mirno odvijanje predsjedničke inauguracije Joea Bidena pokazalo se pozitivnima na koronavirus, prenosi Reuters.
23.01.2021. u 08:41
get url
text
Vojnici SAD garaža

Američke vlasti poduzele su mjere osiguranja bez presedana nakon što su u Washingtonu 6. januara pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osporavajući Bidenovu pobjedu na izborima, upali u kongres i ugrozili američku demokratiju, potaknuti direktnim pozivom samog Trumpa.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da broj pozitivnih možda i raste, no da je ipak riječ o malom broju u odnosu na 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni u Washingtonu. Vojska je objavila kako se za hiljade vojnika organizira povratak kućama te da će u sljedećih pet do 10 dana njih 15.000 napustiti glavni grad.

Očekuje se da će oko 7.000 pripadnika ostati barem do kraja mjeseca, dok bi manji broj njih mogao ostati i duže. Nakon što su se u javnosti pojavili snimci nekih pripadnika Nacionalne garde kako spavaju na jednom zatvorenom parkiralištu predsjednik Biden se izvinio zbog toga.

Snimke stotina vojnika prisiljenih spavati u garaži nakon što su se u Kongres vratili zastupnici postale su viralne u četvrtak i izazvale opću osudu, a neki zastupnici pozvali su ih nazad u Kongres. Biden je u petak nazvao šefa Nacionalne garde kako bi se izvinio i upitao šta se može napraviti, objavljeno je u medijima.

U međuvremenu je prva dama Jill Biden posjetila neke od vojnika nacionalne garde u blizini Bijele kuće kako bi im lično zahvalila, noseći pritom koorpe s kolačima.

- Samo sam željela doći i zahvaliti vam svima na tome što ste čuvali mene i moju porodicu - kazala je Prva dama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.