open-navfaktor-logo
search
Prijete štrajkom
Vlada RS-a duguje advokatima 4,3 miliona maraka
Delegat u Skupštini Advokatske komore Aleksandar Sajić kaže da je većinom glasova donesena odluka da se od 1. februara iduće godine stupi u štrajk ukoliko ne bude razumijevanja iz Vlade
10.11.2018. u 20:44
get url
text

Ukoliko Vlada Republike Srpske ne isplati oko 4,3  miliona KM duga po osnovu naknada za zastupanje po službenoj dužnosti, advokati će od 1. februara iduće godine obustaviti rad po službenoj dužnosti, potvrdili su za portal CAPITAL predstavnici Advokatske komore RS.

Predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić rekao je da se advokati nadaju da će Vlada u naredna dva do tri mjeseca uspjeti da nađe način da u budžetu obezbijedi novac koji im duguje i da neće biti primorani da obustavljaju rad.

- Radi se o dugu za 2010, 2011, 2012, 2013 i 2016. godinu. Skupština je odlučila da se rad obustavlja ukoliko sva dugovanja nastala do 31. avgusta ove godine ne budu isplaćena - rekao je za Rakić CAPITAL.

Delegat u Skupštini Advokatske komore Aleksandar Sajić kaže da je većinom glasova donesena odluka da se od 1. februara iduće godine stupi u štrajk ukoliko ne bude razumijevanja iz Vlade.

Pojasnio je da će se štrajk odnositi na odbranu okrivljenih u krivičnim postupcima za koje se advokati imenuju po službenoj dužnosti od strane države, zbog toga što država već godinama ne plaća naknade za te poslove.

- Štrajk će biti od 1. februara 2019. To je jedno kompromisno rješenje kojim je data mogućnost novoj Vladi da pokuša da riješi ovo pitanje. Ukoliko do 1. februara dug isplate, štrajka neće biti - rekao je on za CAPITAL.

Sajić kaže da su advokati na današnjoj skupštini iskazali veliko nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu u cjelini i njihovom pozicijom.

- Dobili smo objašnjenje da je novac predviđen za advokate potrošen u druge svrhe. Ukoliko mi stupimo u štrajk, neće se moći odvijati suđenja, jer je u takvim slučajevima obično obavezno prisustvo advokata odbrane. To znači da će se zastati sa nekim pritvorskim predmetima i krivičnim postupcima ili u onim postupcima gdje okrivljeni nemaju novca da plate advokata - kazao je Sajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.