open-navfaktor-logo
search
Dogovoreno
Vlasnici VW-ovih vozila u Njemačkoj će dobiti odštetu uprkos prekidu pregovora
Volkswagen će platiti 830 miliona eura vlasnicima svojih vozila s dizelskim motorima u Njemačkoj, uprkos prekidu pregovora s predstavnicima potrošača o tužbi, objavio je u petak proizvođač automobila. 
14.02.2020. u 20:03
get url
text

Plaćanje, koje je dogovoreno ranije, bit će vršeno "čak i bez podrške Saveza njemačkih udruženja za zaštitu potrošača (VBZV)", objavio je VW nakon sastanka Uprave u sjedištu kompanije u Wolfsburgu. Vijesti objavljene ranije u petak navodile su da su razgovori između VW-a i VBZV-a, koji su započeli u januaru, propali. VW je kao razlog naveo zahtjev za 50 miliona eura za sudske troškove.

Suprotno tome, predstavnik VBZV-a Klaus Mueller rekao je da se zalažu za transparentan, pouzdan i siguran sistem namirenja za 400.000 njemačkih vozača koje predstavljaju. Najavljujući da će isplata biti izvršena, VW je objavio da formalni raspad pregovora o nagodbi "ne smije biti na štetu kupaca". Prema podacima VW-a, svaki od između 400.000 i 470.000 vlasnika bi trebao dobiti od 1.800 do 2.100 eura.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je manipulirao emisijama izduvnih gasova dizelskih motora nakon inspekcija koje su provele vlasti i stručnih istraživanja u SAD-u. Softver određenih motora bio je podešen tako da se pri radu na cestama emituje znatno više toksičnog dušikovog oksida (NOx) nego u testovima.

To otkriće je rezultiralo tužbama protiv kompanije u zemljama širom svijeta, odštetom u milijardama dolara, kao i optužbama protiv bivših visokih rukovodilaca, javlja dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.