open-navfaktor-logo
search
Turski diplomata
Volkan Bozkir danas preuzima funkciju predsjednika Generalne skupštine UN-a
Iskusni turski diplomata Volkan Bozkir danas od Tijjanija Muhammad-Bandea preuzima funkciju predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
15.09.2020. u 11:14
get url
text

Glasovima 178 država Bozkir je nedavno izabran za 75. predsjednika Generalne skupštine UN-a koja predstavlja 193 članice. On je ujedno i prvi diplomata iz Turske koji će obnašati jednogodišnju funkciju.

Kao jedino tijelo UN-a u kome sve zemlje članice imaju predstavnike, Generalna skupština služi kao forum članicama na kojima raspravljaju o pitanjima međunarodnog prava i donose odluke o daljem funkcionisanju organizacije.

Predsjednik Generalne skupštine saziva i vodi godišnju sjednicu koja se održava uglavnom u septembru uz učešće predsjednika i premijera država. Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine počet će 22. septembra i to u online formatu zbog mjera prevencije širenja koronavirusa.

Novi predsjednik Generalne skupštine UN-a Bozkir je 69-godišnji pravnik i karijerni diplomat koji je u bogatoj karijeri obnašao i funkcije turskog konzula u Njemačkoj, ambasadora u Rumuniji i izaslanika Turske u Evropskoj uniji.

Bozkir je obnašao i funkcije prvog savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova Turske, šefa kabineta turskog predsjednika, a u tri navrata je izabran i za zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

U dva mandata je Bozkir bio i turski ministar i glavni pregovarač za odnose s Evropskom unijom, a bio je i na čelu Parlamentarne komisije za vanjske odnose Turske.

Bozkir govori engleski i francuski jezik, a dobitnik je državnih ordena za zasluge u Rumuniji i Italiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.