open-navfaktor-logo
search
Posljedice korone
Wall Street pao zbog širenja omikrona
Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi pali više od jedan posto jer ulagače zabrinjava brzo širenje omikron varijante koronavirusa, što je navelo niz zemalja na ponovno uvođenje restriktivnih mjera.
21.12.2021. u 08:48
get url
text
Wall Street
Wall Street

Dow Jones oslabio je 433 boda ili 1,23 posto, na 34.932 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,14 posto, na 4.568 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 14.980 bodova.

Pad indeksa posljedica je zabrinutosti ulagača jer u svijetu brzo raste broj zaraženih omikronom, koji je zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je varijanta omikron zabilježena u 89 zemalja, te da se broj slučajeva udvostručuje u 1,5 do tri dana u područjima prijenosa u zajednici.

Stoga sve više zemalja, uključujući Britaniju, Nizozemsku i Dansku, ponovno uvodi restriktivne mjere, i to uoči božićnih blagdana.

Ulagači se plaše da će nove restrikcije na putovanja, društveni život i poslovanje dovesti do usporavanja oporavka gospodarstava od koronavirusa.

Uz to, broj novih slučajeva COVID-19 u SAD-u dramatično je porastao tijekom vikenda, a varijanta omikron odgovorna je za 73 posto novozaraženih, pa je sve manje nade u normalne božićne i novogodišnje blagdane u SAD-u.

Zabrinutost je tim veća što se i inflacija u mnogim zemljama kreće na najvišim razinama u više godina, što bi moglo navesti središnje banke na ukidanje monetarnih poticaja i povećanje kamatnih stopa.

Prošloga je tjedna američka središnja banka najavila ubrzanje procesa ukidanja programa kupnje obveznica i signalizirala moguće povećanje kamata u idućoj godini čak u tri navrata.

Unatoč padu u posljednje vrijeme, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine oko 20 posto.

- S obzirom na snagu tržišta u ovoj godini, mogli bismo vidjeti da neki investitori povuku dio zarade s tržišta - kaže Michael Arone, strateg u firmi State Street Global Advisors.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 posto, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,88 posto, na 15.239 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 6.870 bodova, prenosi SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.