open-navfaktor-logo
search
Pandemija
WHO ispituje povezanost između koronavirusa i upala koje pogađaju djecu
Većina djece zaražene korona virusom ima blage simptome i potpuno se oporavlja, ali je u nekoliko zemalja mali broj djece razvio rijetki inflamatorni sindrom, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).  
30.04.2020. u 08:03
get url
text

Italijanski i britanski medicinski stručnjaci istražuju moguću vezu između pandemije koronavirusa i slučajeva teških upala kod novorođenčadi, koja stižu u bolnicu sa visokom telesnom temperaturom i natečenim arterijama, prenosi Reuters.

- Želim da naglasim svim roditeljima da većina djece koja dobiju COVID imaju blage simptome i potpuno će se oporaviti - izjavio je dr. Mike Ryan, glavni stručnjak WHO-a za vanredne situacije.

Djeca do sada nisu imala neke od ozbiljnijih komplikacija bolesti COVID-19, koja je najteže pogodila starije i one sa hroničnim bolestima.

WHO je razmatrao izveštaj iz Velike Britanije o malom broju djece sa upalnim reakcijama, sličnim Kavasaki sindromu, i upozorila ljekare širom svijeta da obrate pažnju na ovakve slučajeve kako bi se podaci prikupili sistematski, rekli su epidemiolozi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.