Tvrde da je dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala, uz prisutno nerješavanje ključnih pitanja od utjecaja na poslovanje svakog prijevoznika, dovelo je prijevoznike u poziciju u kojoj drugačija opcija ne postoji.

Također, navode da su, iako svjesni da razlog odliva kadrova nije samo visina plate, prijevoznici značajno povećali plate vozača.

Dodaju da ionako teško podnose nepotrebne troškove koje imaju zbog nerješavanja niza zahtjeva i inicijativa upućenih nadležnim organima za osiguranje barem približnih uvjeta koje imaju prijevoznici u drugim državama.

Nespremnost i nehtjenje nadležnih da uspostave zahtjevani sistem digitalnog zelenog Covid certifikata priznatog u Evropskoj uniji, uz sve ad-hoc mjere koje prijevoznici moraju poštivati u različitim državama prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza, već je dovelo prijevoznike u poziciju da ne mogu pristupiti mjestu utovara ili istovara u pojedinim državama, što je dodatna prijetnja normalnom obavljanju te djelatnosti, saopćeno je iz VTKBiH.