open-navfaktor-logo
search
Nacionalno istraživanje
Za glasalo 43 posto, protiv 41: Amerikanci podijeljeni oko oslobađajuće presude Donaldu Trumpu
Amerikanci su ravnomjerno podijeljeni, uglavnom na stranačkoj osnovi, oko oslobađajuće presude američkog Senata za predsjednika Donalda Trumpa, iako nešto više ispitanika misli da je Trump vjerovatno učinio nešto pogrešno, prenosi Reuters/Ipsosovu jučer objavljenu anketu.
07.02.2020. u 07:41
get url
text

Nacionalno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 43 posto Amerikanaca podržava odluku Senata pod vodstvom republikanaca da se Trump ne opozove, 41 posto protivi se oslobađajućoj presudi, a 17 posto je neodlučno.

Trump je bio optužen da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini radi pritiska na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o demokratskom čelniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

No, na pitanje o oslobađajućoj presudi, 48 posto ispitanika odgovorilo je kako je Trump "vjerovatno kriv za optužbe protiv njega, a Senat ga štiti", dok 39 posto smatra da je predsjednik "vjerovatno nevin, a Senat je ispravno odlučio osloboditi ga".

Rezultati sugeriraju kako neki ispitanici smatraju da čak i ako je Trump učinio nešto pogrešno, to nije bilo dovoljno za njegovo uklanjanje s položaja predsjednika države.

Istraživanje na 1.006 odraslih Amerikanaca provedeno je nakon što je Senat glasao 52-48 za oslobađanje Trumpa od optužbi za zloupotrebu položaja i 53-47 za oslobađanje od optužbe za ometanje istrage Kongresa.

Senator Mitt Romney jedini je republikanac koji je glasao za Trumpov opoziv zbog optužbe za zloupotrebu položaja, a nijedan demokrat nije glasao za oslobađanje od bilo koje optužbe.

Poput prethodnih anketa, i ovo je istraživanje pokazalo duboke suprotnosti između demokrata i republikanaca. Demokrati su se u velikoj mjeri zalagali za uklanjanje Trumpa s dužnosti, dok je većina republikanaca podržala oslobađajuću presudu.

Iako demokrati nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu u Senatu potrebnu za osudu, većina njihovih pristaša podržala je nastojanje da postigne Trumpov opoziv - 77 posto demokrata složilo se da je to ispravno uprkos oslobađajućoj presudi, a 67 posto podržava opoziv čak i ako to oslabi šanse demokrata za pobjedu na predsjedničkim izborima krajem godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.