Ceremoniji potpisivanja u ime donatora prisustvovali su specijalni predstavnika EU-a za BiH i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanaa Stromquist. Bevanda je objasnio da su potpisana tri ugovora kojima će biti osigurana bespovratna sredstva Evropske unije za dva projekta na Koridoru Vc te Švedske vlade za jedan projekat zaštite okoliša u Živinicama.

- Prvi ugovor koji smo potpisali odnosi se na izgradnju poddionice autoputa Poprikuše – Nemila čime je osigurano 36.074.000 eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Ovaj projekt izuzetno je značajan za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometara na ovoj važnoj poddionici Koridora Vc - naglasio je Bevanda, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

Istaknuo je da se drugi ugovor odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava EU-a u iznosu 9.180.000 eura za izgradnju oko dva kilometra tunelske dionice autoputa prema međunarodnim standardima u Tunelu Ivan.

- Za oba ova projekta bespovratna sredstva osigurao je EU, a EBRD će upravljati grantovima. Potpisali smo i treći ugovor o grantu vrijedan 2,5 miliona eura koji dodjeljuje EBRD i Švedska vlada kako bi se izgradila sanitarna deponiju u Živinicama - rekao je Bevanda. 

Uz zahvalnost ambasadorima Sattleru i Stromquist Bevanda je istakao da očekuje kako će u budućnosti biti što više sličnih projekata jer to ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini.