Goražde

Za obnovu puteva i ulične rasvjete 180.000 KM

Objavljeno: 30.08.2018. u 16:59

Novac iz budžeta Bosanskopodrinjskog kantona dodijeljen na osnovu Programa ruralnog razvoja

U Ministarstvu privrede Bosanskopodrinjskog kantona Goražde danas su potpisani ugovori o dodjeli novca po Programu ruralnog razvoja za 2018. godinu. U ove svrhe budžetom je planirano ukupno 180.000 KM.

Ugovore sa ministrom privrede Anesom Salmanom potpisali su korisnici sredstava za projekte ruralnog razvoja lokalnih zajednica, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec, pomoćnik načelnika Općine Foča u FBiH Nihad Hadžiahmetović, kao i predstavnici udruženja s prostora Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

- Osnovni cilj ovog programa je stvaranje boljih životnih uslova za većinu ruralnog stanovništva. Neophodno je osigurati ljudima kvalitetnije uvjete za život u svim segmentima, a znamo šta u tom smislu predstavlja sama putna infrastruktura – istakao je ministar Salman.

Kroz program ruralnog razvoja u Gradu Goraždu podržan je projekt sanacije nekategorisanog putnog pravca Goražde-Milanovići-Radijevići u vrijednosti 4.000 KM. Za područje Općine Pale u FBiH odobren je projekt sanacije nekategorisanih putnih pravaca u ruralnim područjima ove općine za koji su predviđena sredstva u iznosu od 5.700 KM. U Općini Foča u FBiH sa 4.500 KM bit će finansiran projekt postavljanja LED rasvjete u zaseocima mjesne zajednice Jabuka.

Sredstva po ovom programu odobrena su i Udruženju "Opstojnost Goražde“ za sanaciju lokalnog puta Berovina-Radići-Jelah.

Također, u okviru Programa ruralnog razvoja za 2018. godinu osigurana su i sredstva za izgradnju lovno-privrednih objekata na području sve tri lokalne zajednice, a ugovore o dodjeli novca potpisali su predstavnici lovačkih društava "Biserna“ Goražde, "Grebak“ Foča u FBiH i "Dr. Zahid Čaušević“ Prača.

Ministar privrede BPK Goražde danas je podsjetio da je najveći iznos sredstava po Programu ruralnog razvoja u iznosu od 129.500,00 KM, predviđen za još jedan projekt Grada Goražda. Riječ je o rekonstrukciji i asfaltiranju putnog pravca Sadba-Krtjanovići. Za potpisivanje ovog ugovora, Skupština je na svojoj posljednjoj sjednici ovlastila premijera BPK Goražde Emira Okovića.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije