open-navfaktor-logo
search
Iz WHO upozoravaju
Zabrinjavajući porast zaraženih, ovo bi moglo spasiti 281.000 života u Evropi
Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu upozorio je danas na zabrinjavajući porast broja zaraženih koronavirusom.
15.10.2020. u 17:57
get url
text

Prema riječima Hansa Klugea, regionalni direktor WHO-a, COVID-19 sada je peti uzrok smrti u Evropi jer se registruje 1000 smrti dnevno, prenosi The Guardian.

Istaknuo je da bi jednostavne mjere, kao što je sistematsko i masovno nošenje zaštitnih maski za lice, tako da ih koristi 95 posto umjesto današnjih 60 posto stanovništva, u kombinaciji sa strogim nadzorom okupljanja u privatnim i na javnim prostorima, mogle do 1. februara 2021. godine spasiti čak 281.000 života.

 

On je dodao da je broj zaraženih koronavirusom u 53 države članice WHO-a iz Evrope narastao sa šest na sedam miliona u samo 10 dana, a rekordi su bili 9. i 10. oktobra kada je po prvi put broj novozaraženih premašio 120.000 slučajeva.

- Strožije mjere donesene u nizu evropskih zemalja, od Nizozemske, preko Španije i Francuske do Češke, dobre su zato što su "apsolutno nužne" - rekao je Kluge.

Naveo je da se sada ipak bilježi i pet puta manje smrtnih slučajeva od situacije u aprilu, iako je i do tri puta više novozaraženih.

Objašnjavaju to većim udjelom mladih u ukupnom broju zaraženih, kao i u boljem liječenju hospitaliziranih pacijenata.

Dr. Soumya Swaminathan, glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jučer je izrazila zabrinutost da će nakon sadašnjeg globalnog povećanja slučajeva zaraze COVID-19 slijediti značajnije povećanje broja smrtnih slučajeva kojih je sada oko 5.000 dnevno.

Broj novozaraženih naglo raste te uz Veliku Britaniju, koja je objavila da ima gotovo 20.000 novozaraženih u danu, Italija, Švicarska, Rusija i druge države javljaju o rekordnom broju novih slučajeva.

Kako prenosi Reuters, do sada je u svijetu registrirano više od 38 miliona slučajeva zaraze novim koronavirusom, a gotovo 1,1 miliona osoba umrlo je od COVID-19.

Povećanje broja smrtnih slučajeva uvijek kasni nekoliko sedmica za povećanjem broja slučajeva zaraze. Još uvijek gubimo oko 5000 ljudi dnevno. Ne trebamo biti zadovoljni što se broj smrtnih slučajeva smanjio - kazala je dr. Swaminathan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.