open-navfaktor-logo
search
Nakon napada
Zajović: "Žene u crnom" su na meti fašista u Srbiji zbog našeg insistiranja za odgovornost za genocid u Srebrenici
Po ko zna koji put Udruženje "Žene u crnom" iz Beogradu, koje već četvrt vijeka u Srbiji hrabro govori o genocidu u Srebrenici, našlo se na meti nacionalista, huligana, neofašista, ovaj put proteklog vikenda.
26.10.2021. u 16:05
get url
text

VEZANI TEKST - Napadnute prostorije Žena u crnom: Ispisani grafiti podrške zločincu Ratku Mladiću, četiri S

 

Na ulaznim vratima prostorija Udruženja crnim sprejom ispisani uvredljivi grafiti: "Kurve u crnom", "Ratko Mladić"...

Staša Zajović, jedna od osnivačica Udruženja, u razgovoru za Faktor govori o posljednjem incidentu, razlozima za napad na ovu organizaciju, "istragama" policijskih i pravosudnih organa Srbije, ukupnom društvenom ambijentu u našem istočnom susjedu...

- Policija formalno obavi istražne radnje i na tome se završi. Ne čudimo se jer i kada su bili daleko ozbiljniji napadi, i to oni fizički, sistem nije reagovao.

U 30 godina postojanja "Žena u crnom" država Srbija nikada nije podnijela krivičnu prijavu protiv počinilaca, a kamoli tužbu, iako su imali jasne i nedvosmislene dokaze o nasilju. Ustavni sud Srbije u pravilu odbacuje naše žalbe, napadači prolaze nekažnjeno i tako se stvaraju uvjeti za kontinuitet nasilja - kaže Zajović. 

VEZANI TEKST - "Žene u crnom": Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

 

Ističe kako se radi o nasilnicima koji dolaze iz fašističkih i navijačko-huliganskih grupa.

- Ako ne direktno, onda su indirektno pod zaštitom države. Oni su poluge mračnog sistema u našoj državi. Evo, tokom proteklog ljeta ogroman broj huligana je sistem pustio na slobodu. Svi ti napadi na "Žene u crnom" su u vezi s našim insistiranjem za odgovornošću za ratne zločine i genocid u Srebrenici - naglašava Zajović.  

Kako je uopće živjeti i raditi u ambijentu kada je članicama "Žena u crnom" nacrtana meta na čelu? Zajović kaže da neće odustati..

VEZANI TEKST - "Žene u crnom" održale akciju posvećenu žrtvama genocida u Srebrenici

 

- Meta ovog napada su članice koji djeluju izvan Beograda. Oni se suočavaju s velikim problemima u malim sredinama. Šta se želi sprovesti? Namjera režima je da se eliminiše i mogućnost o organizovanom krugu slobodnomislećih ljudi koji se stalno zastrašuju, demoniziraju...

Jednostavno, sistem želi da oduzme mentalnu snagu ljudima da mu se odupru. Ovo je hibrid autokratskog režima koji ima strah od istine - podvlači naša sagovornica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.