open-navfaktor-logo
search
Banjalučki sud
Zaklan, pa zapaljen: Počelo suđenje za stravično ubistvo Brune Rolda
Trojki iz Banje Luke, optuženoj za ubistvo Brune Rolda (54) u novembru prošle godine u Banjoj Luci, danas je počelo suđenje.
14.05.2020. u 13:21
get url
text

Postupak protiv prvooptuženog Radeta Drljače (25) razdvojen je u odnosu na optužene Borisa Zorića (34) i Slobodana Krnetića (34) jer je Drljača priznao krivicu, a razmatranje izjave o krivnji Okružni sud Banja Luka je zakazao za 1. juni.

Optužnica Drljaču tereti da je 25. novembra prošle godine u napuštenoj kući u centru grada nožem zaklao Rolda, nakon čega je podmetnuo požar u kojem je tijelo izgorjelo. Kao saizvršioci optuženi su Zorić i Krnetić.

Protiv njih dvojice je danas nastavljen postupak saslušanjem svjedoka tužilaštva.

U optužnici se navodi da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti. Drljača zbog afekta gnjeva uz alkoholisanost, a Zorić zbog poremećaja ličnosti i zavisnosti od droge i alkohola.

Sva trojica su, kako se navodi, šakama i nogama tukli Rolda. Žrtvu su vezali maramom i nožem mu je prvi prijetio Krnetić, zatim i Zorić, da bi ga Drljača šiljkom i oštricom noža ubo u vrat, a potom su podmetnuli požar. Žrtvino ugljenisano tijelo pronašla je policija.

Jedan od svjedoka, policijski inspektor Ognjen Kos, ispričao je da živi u blizini mjesta zločina. Ispričao je da je neke od učesnika ovog tragičnog događaja poznavao i viđao ih kako piju ispred prodavnica i traže novac od prolaznika. Kobne noći je Rolda, Drljaču i Zorića sreo pred jednom pekarom, a istakao je da mu je bilo neobično to što su bili agresivni, što za njih nije bilo uobičajeno.

Sutradan je čuo sirene vatrogasnih vozila i vidio dim iz obližnje kuće, da bi po dolasku na posao saznao da je u kući pronađeno tijelo.

Svjedok Saša Orešković, koji također živi i radi u blizini mjesta zločina, kaže da je u noći ubistva oko 22 sata Rolda vidio samog pred pekarom, a trojicu optuženih je ranije vidio da piju pred obližnjom kafanom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.