Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović potpisao je danas, prlikom sastanka sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem, memorandum kojim su zaključene procedure za značajno unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Riječ je o Memorandumu o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde evra godišnje.

- To u suštini znači da jedan industrijski proizvod, ukoliko ima sertifikat, dokument akreditovane labaratorije iz BiH, može slobodno da ide na tržište Srbije, bez potrebe da ga ispituje akreditovana labaratorija iz Srbije i obrnuto - rekao je ministar Šarović.

Ministar Ljajić je istakao da je ovo još jedan korak u cilju olakšanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu. 

- Mislim da Srbija i BiH mogu da budu odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet. Ove četiri rješavamo, ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao što je slučaj sa proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prijelaza - rekao je  Ljajic.

Ministri Šarović i Ljajić također su dogovorili i skoro održavanje mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju naše zemlje i Republike Srbije.