open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
"Zaradila" 92.000 KM: Bivša direktorica DZ Bihać naštelila posao za 31 osobu
Anela Softić Kasumović optužena za primanje dara i zloupotrebu položaja, dok su Adnan i Nermana Lipovača optuženi za posredovanje
10.10.2019. u 15:15
get url
text

Općinski sud u Bihaću potvrdio je u cijelosti optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv bivše direktorice Doma zdravlja Bihać Anele Softić Kasumović (40), Nermane Lipovača (36) i Adnana Lipovače, svi iz Bihaća, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Optužnicom se prvooptuženoj Aneli Softić Kasumović stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi, dok se Nermani i Adnanu Lipovači na teret stavlja krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi u pomaganju.

- Prvom tačkom optužnice optuženoj Aneli Softić Kasumović Aneli se stavlja na teret da je, u periodu od 28.03.2018. do 03.01.2019. godine, iskorištavala svoj položaj direktora Doma zdravlja Bihać na način da je protupravno zasnovala ugovore o radu sa 17 osoba. Drugom tačkom optužnice se prvooptuženoj Aneli Softić Kasumović stavlja na teret da je uz pomoć drugooptužene Lipovača Nermane i trećeoptuženog Lipovača Adnana primila dar od 12 osoba u ukupnom iznosu od 92.000 KM, kako bi omogućila zasnivanje radnog odnosa u Domu zdravlja Bihać za 14 osoba. Dakle, optužnicom je obuhvaćeno 31 nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja Bihać - naveli su iz Tužilaštva USK.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je pnadležnom sudu predložilo da od optužene Softić Kasumović oduzme imovinsku korist pribavljenu počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 92.000 KM, da joj izrekne mjeru zabrane obavljanja poziva ili djelatnosti na rukovodećim poslovima, odnosno na poslovima odgovorne osobe u javnim ustanovama i organima uprave u zakonom maksimalnom trajanju od 10 godina, kao i da po postavljenom imovinsko-pravnom zahtjevu Doma zdravlja Bihać oglasi ništavim sva rješenja i ugovore o radu koje je kršenjem zakonskih i podzakonskih odredaba zaključila optužena.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je optužnicu podiglo nakon višemjesečne istrage, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i pribavljena obimna materijalna dokumentacija. Nadležnom sudu je predloženo saslušanje 19 svjedoka i čitanje 130 materijalnih dokaza.

- Također je bitno istaknuti da je za vrijeme trajanja istrage Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužilo i ishodovalo pravosnažne presude protiv 7 osoba zbog krivičnog djela davanje dara ili drugih oblika koristi u povezanim predmetima, odnosno u predmetima vezanim za nezakonita zapošljavanja u Domu zdravlja Bihać - naveli su iz Tužilaštva.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bihaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.