open-navfaktor-logo
search
Odluke
Zašto je ukinuta presuda Seferovićima i šta je Vrhovni naložio Kantonalnom sudu
U prvostepenom postupku vještaci saobraćajne struke, koje je angažovalo Tužilaštvo KS i odbrana optuženih došli su do potpuno različitih rezultata i dali sasvim suprotne nalaze
10.06.2019. u 11:43
get url
text

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženog Ljube Seferovića i optuženog Bekrije Seferovića kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako je pojašnjeno iz Vrhovnog suda, prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

- Vrhovni sud FBiH je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom suđenju naredi obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenom dokazima, a koje vještačenje će biti povjereno timu vještaka iz te oblasti ili fakultetu za saobraćaj, te izvede i druge dokaze za koje nađe da je potrebno, pa će nakon tako provedenog postupka i na osnovu tako izvedenih dokaza donijeti na zakonu zasnovanu presudu - naveli su iz Vrhovnog suda.

Podsjećamo, u prvostepenom postupku vještaci saobraćajne struke, koje je angažovalo Tužilaštvo KS i odbrana optuženih došli su do potpuno različitih rezultata i dali sasvim suprotne nalaze vještačenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.