open-navfaktor-logo
search
"Vruć krompir"
Zašto Tužilaštvo BiH ne preuzme istragu: Ko će utvrditi kako je stradao Dženan Memić?
U februaru ove godine navršilo se punih šest godina otkako je u Velikoj aleji na Ilidži 21-godišnji Dženan Memić zadobio teške povrede usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
18.04.2022. u 16:33
get url
text

Slučaj "Dženan Memić" zasigurno je medijski najpopraćeniji slučaj u historiji bh. pravosuđa. Pa ipak, šest godina kasnije, niti porodica ovog mladića, niti javnost nema odgovor na pitanje šta se kritične večeri desilo u Velikoj aleji. Kako se trenutno čini, odgovor na ovo pitanje nije ni na vidiku.

Iako otac nastradalog mladića Muriz Memić i njegov pravni zastupnik Ifet Feraget već duže vrijeme najavljuju da bi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trebalo pokrenuti istragu za krivično djelo ubistvo, čini se da od toga, barem zasad, nema ništa.

Također, uprkos općoj percepciji javnosti da Tužilaštvo BiH smrt Dženana Memića tretira kao ubistvo, to zapravo nije tačno. Tužilaštvo BiH taj slučaj zvanično kvalifikuje kao "stradanje". 

VEZANI TEKST - Optuženima u slučaju "Memić" ukinute sve mjere zabrane: "Svjedoci se ne plaše njih, nego komentara u medijima"

 

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su nam danas informacije objavljene ovih dana da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo od državnog Tužilaštva tražilo informacije da li će preuzeti rad na predmetu "Dženan Memić".

- Tužilaštvo BiH nas je obavijestilo dopisom da nije još donesena odluka o preuzimanju krivičnog gonjenja u ovom predmetu i da će Tužilaštvo BiH o tome blagovremeno obavijestiti Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je dodatno preispitivanje ovakve odluke postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH u ovom predmetu - naveli su u odgovoru na naš upit iz Tužilaštva KS.

U odgovoru ističu da Tužilaštvu KS za sada nije poznato da li će Tužilaštvo BiH preuzeti predmet "Dženan Memić".

Isti upit uputili smo i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ali do zaključenja ovog teksta, kako smo uostalom i navikli, iz Tužilaštva BiH nam nisu odgovorili. Ukoliko njihov odgovor dobijemo, objavit ćemo ga naknadno.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS objavilo sve sudske odluke u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović

Javnosti je dobro poznato da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo istragu smrti Dženana Memića okončalo na način da je podiglo optužnicu proitiv Ljube i Bekrije Seferović, kojom ih je teretilo da su skrivili i prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je, prema toj optužnici, Dženan zadobio smrtonosne povrede. Ta optužnica, međutim, dvaput je pala na Kantonalnom sudu u Sarajevu, a konačnu tačku na nju stavio je Vrhovni sud Federacije BiH, donoseći presudu u kojoj je navedeno kako nema dokaza koji potvrđuju da se slučaj desio na način kako je to opisano u optužnici. Sad se od Tužilaštva KS, koje je i samo tokom istrage priznalo da je "lutalo" u kvalifikaciji krivičnog djela u ovom slučaju (saobraćajna nesreća, ubistvo, pa opet saobraćajna nesreća) očekuje da poduzme neke korake u vezi s tim.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, čak i prije donošenja presude Vrhovnog suda, pokrenulo "istragu o istrazi", koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv pet osoba, koje se terete za organizovani kriminal, odnosno da su kao članovi organizovane kriminalne grupe zajedno radili na zataškavanju načina na koji je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede, odnosno skrenuli istragu u pogrešnom pravcu.

Polazni osnov za ovu optužnicu je izvještaj ad hoc tijela Skupštine Kantona Sarajevo, koje je utvrdilo propuste u radu policijskih službenika koji su radili na slučaju Memić. Za ove propuste ranije su Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te Federalno tužilaštvo donijeli odluke prema kojima se radilo o disciplinskim prekršajima koji ne predstavljaju krivično djelo. Konstatovano je da su oni počinjeni u namjeri da se rasvijetli slučaj, a ne iz drugih motiva.

VEZANI TEKST - Zašto je tužiteljica rekla da u slučaju Memić "svi lažu", šta su za Dupovca rekle kolege i bivši komesar Halilović

 

Najveći problem sa optužnicom Tužilaštva BiH je što je postavljena, kolokvijalno rečeno, "s repa" umjesto "s glave". Pa tako imamo pet optuženih za pomoć počiniocu krivičnog djela, ali ne znamo ko je počinilac niti koje krivično djelo je u pitanju.

Od svjedoka koji su dosad saslušani pred Sudom Bosne i Hercegovine nismo čuli puno više od onog što smo prethodnih godina imali priliku slušati pred Kantonalnim sudom. Čuli smo neke nove svjedoke, koji uglavnom imaju posredna saznanja i od kojih opet niti jedan nije očevidac i niko od njih ne zna šta se tačno dogodilo. Čuli smo i mnoge svjedoke koji su govorili o nepravilnostima u postupanju policije, a koje opet govore o traljavo vođenoj istrazi, što je svima do danas valjda već jasno.

VEZANI TEKST - Advokati optuženih u "slučaju Memić" obratili se Sudu BiH: Provodi se medijski linč

 

Međutim, na okolnosti onoga što je optuženima konkretno stavljeno na teret čuli smo vrlo malo toga. O tome je nedavno svoj komentar dao i sam oštećeni Muriz Memić, koji je nakon jednog od ročišta, nezadovoljan onim što su pričali svjedoci, izjavio kako je svjestan da sudu trebaju jaki dokazi, te da bi "on to prekinuo ako će ovako pričati".

Ipak, o ishodu ovog slučaja svakako je prerano govoriti i bilo šta prejudicirati, s obzirom na to da još traje dokazni postupak i Tužilaštvo BiH i dalje ima određen broj svjedoka koje planira saslušati, te bi bilo kakvo prejudiciranje u ovom trenutku u najmanju ruku bilo neozbiljno.

Ono što (ne) iznenađuje je izbjegavanje Tužilaštva BiH da preuzme kompletan predmet od Kantonalnog tužilaštva, te pokrene istragu s ciljem utvrđivanja načina stradanja Dženana Memića. Ukoliko je u pitanju izbjegavanje, a sve ukazuje na to da jeste.

VEZANI TEKST - Vještačenja Alise Mutap naredilo je Tužilaštvo KS, zašto se javnosti uporno serviraju netačne tvrdnje?

 

Već sama činjenica da se veliki broj kantonalnih tužilaca našao u krivičnoj prijavi koju je Tužilaštvu BiH podnio Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget, jasan je signal da bi taj predmet trebalo, iz objektivnih razloga, delegirati nekon drugom tužilaštvu. A s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH već pronašlo pravno uporište za vođenje postupka protiv navodnih pomagača nepoznatog počinioca nepoznatog krivičnog djela, onda bi, da ima volje, našli način za pokretanje i ove istrage.

Ili ipak ne žele "vruć krompir" u vidu prozivanja i discipliniranja putem medija i skupštinskih govornica u svome dvorištu?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.