open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Zatraženo produženje pritvora za povratnika iz Sirije Jasmina Keserovića
Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da Tužilaštvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga, a ne samo zbog opasnosti od bjekstva
15.01.2020. u 13:12
get url
text

Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra avionom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, a zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili viša.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da Tužilaštvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga, a ne samo zbog opasnosti od bjekstva, jer je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i viđale osumnjičenog Jasmina Keserovića tamo.

U narednom periodu, kako je rekao Hasanspahić, vršit će se dodatne provjere i ispitivanja onih koji su se u međuvremenu vratili iz Sirije, te da postoji opravdana sumnja da će Keserović, svjestan težine krivičnog djela za koje se sumnjiči, uticati na svjedoke.

- Uz prijedlog smo dostavili i video zapis na kome se nedvojbeno nalazi Jasmin Keserović koji poziva muslimane širom Evrope i svijeta riječima 'ustanite muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (...) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika - naveo je tužilac.

Prema Tužilaštvu, izlaskom Keserovića na slobodu, bila bi uznemirena javnost, koja je u velikoj mjeri bila upoznata sa ovim videom. On je kazao da je potjernica za Keserovićem raspisana 2015., a da je on među prvima 2013. otišao u Siriju, o čemu postoje materijalni dokazi, te da sedam godina nije bio dostupan pravosuđu BiH.

- Među dokazima je i izjava njegovog oca, Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali Keserović nije imao izraženu želju za povratak, već je suprotno pozivao i ostale članove porodice da mu se pridruže - rekao je Hasanspahić.

Senad Dupovac, advokat Keserovića, je kazao da su navodi Tužilaštva „bombastični", zatraživši blaže mjere, odnosno kućni pritvor sa svog branjenika. On je rekao da je Keserović otišao u Siriju u momentu kada „ISIL nije postojao i kada nije bilo odluke o tome da je to teroristička organizacija". U to vrijeme, prema Dupovcu, postojalo je „Arapsko proljeće" u Siriji.

- Sam odlazak u Siriju nije krivično djelo. (...) U kontekstu snimka Tužilaštvo nije navelo ko je, kad i gdje snimao video i ko ga je objavio - rekao je Dupovac, tvrdeći da je Keserović u vrijeme nastanka videa bio u Kurdskom logoru.

On je istakao da Keserović nije pokušavao ukloniti nikakve tragove i dokaze, te da su nabrojani svjedoci iz prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora ustvari istražioci Državne agencije za zaštitu (SIPA), koji nisu boravili u Siriji, na što je tužilac Hasanspahić prigovorio, dodavši da se namjeravaju saslušati i određeni zaštićeni svjedoci.

Osim Keserovića, u BiH su prebačeni Emir Ališić, Senad Kasupović, Milarem Berbić i Hamza Labidi, Armen Dželko i Muharem Dunić, koji su također osumnjičeni za sudjelovanje na stranim ratištima i kojima je Državni sud u decembru odredio jednomjesečni pritvor.

Dosad je Državni sud osudio 26 muškaraca – na ukupno 51 godina i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.