open-navfaktor-logo
search
Oboren rekord
Zavirite u najveću vilu na svijetu koja košta 340 miliona dolara
Najveća kuća na svijetu će se naći u prodaji nakon skoro desetljeća izgradnje. Ogromna vila od 105.000 kvadratnih metara, smještena u raskošnom kvartu Bel-Air u Los Angelesu, košta ogromnih 340 miliona dolara.
13.01.2021. u 09:12
get url
text
Vila Jedan u Los Angelesu

Ljetnikovac s 21 spavaćom sobom i 42 kupaonice nije samo najveći dom na Planeti, već ga njegova devetcifrena cijena čini i najskupljom imovinom koja će se naći na tržištu u američkoj historiji.

Dvorcu - koji je prigodno nazvan "Jedan" - trebalo je osam godina da se izgradi i bila je potrebna radna snaga više od 600 radnika.

Nove fotografije predstavljene u programu Architectual Digest daju uvid u nedavno završenu kuću, koju je dizajnirao arhitekta Paul McLean, a uredila dizajnerica enterijera Kathryn Rotondi.

Par je za stvaranje savremenog zamka angažirao filmski producent Nile Niami, koji posjeduje pet hektara zemlje na kojoj je ljetnikovac.

Struktura je s tri strane okružena opkopom i "čini se da lebdi iznad grada", navodi Architectural Digest.

Sadrži i garažu za 30 automobila, kuglanu s četiri staze i "filantropsko krilo" za dobrotvorne zabave. Postoji još pet bazena raspoređenih u cijeloj vili, kao i kino s 30 mjesta.

Uprkos raskoši, McLean i Rotondi željeli su stvoriti kuću koja je bila lagana, svijetla i tiha. Slike unutrašnjosti prikazuju kućne karakteristike prozora od poda do stropa koji propuštaju sunčevu svjetlost.

Dom je upotpunjen jednostavnim, funkcionalnim namještajem i privlačnim savremenim umjetničkim djelima.

Dio objekta koji oduzima dah je prostorija se pogledom od 360 stepeni, koji se proteže sve do Tihog okeana na zapadu i planine San Gabriel na istoku. Cijeli centar Los Angelesa može se vidjeti i s nebeske palube vile.

Tražena cijena kuće više je nego dvostruko veća od najskuplje kuće koja je ikad prodana u Americi - kuće u Hamptonsu u državi New York koja je 2014. godine prodata za 137 miliona dolara.

Međutim, vlasnik Niami vjeruje da imanje neće dugo biti na tržištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.