Tijelo i vozilo su pronašli ronioci Specijalizirane jedinice za traganje i spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zaštite, koji su na mjesto događaja izašli jutros po pozivu PU Konjic i konjičke civilne zaštite.

Emir Turić, član ronilačkog tima koji je učestvovao u ovoj akciji kazao je za Faktor da je tijelo djevojke pronađeno u automobilu, koji se nalazio na sedam metara dubine, na 20-tak metara od mjesta slijetanja.

- Potraga je bila otežana zbog jako mutne i hladne vode, ali imali smo sreću da smo već pri prvom zaronu uspjeli uočiti vozilo i unesrećenu osobu. Izašli smo napolje i konsultovali se sa pripadnicima Policijske uprave Konjic, nakon čega smo pristupili izvlačenju vozila i unesrećene osobe - kazao je Turić.

On se ovom prilikom zahvalio na saradnji i profesionalnom odnosu pripadnicima policije, Civilne zaštite, članovima kluba SRK Neretva, kao i rafterima, čija pomoć im je ovom prilikom bila i više nego dobrodošla.

VEZANI TEKST - Pronađeno tijelo djevojke i olupina automobila kojim je sletjela u Neretvu

- Jako nam je žao zbog stradale djevojke i ovim putem porodici upućujemo iskreno saučešće - kazao je Turić.

Tužiteljica Mediha Balić koja je rukovodila uviđajem kazala je da je ljekar mrtvozornik konstatovao smrt i obavio vanjski pregled tijela, ali da je naložila obdukciju kojom će biti utvrđen tačan uzrok smrti. 

Prema tragovima pronađenim na mjestu događaja i preliminarnim rezultatima istrage, riječ je o saobraćajnoj nesreći,odnosno slijetanju vozila.

- Zasad ne možemo sa sigurnošću reći ko je upravljao vozilom,  to će se utvrđivati - kazala nam je tužiteljica.

Podsjetimo, do nesreće je došlo sinoć, oko 20.40 sati.

Prema izjavi mladića A. D., koji je pronađen mokar i povrijeđen, došlo je do slijetanja vozila u kojem se nalazio, a kojim je upravljala stradala djevojka. 

On je uspio isplivati, dok je ona, nažalost, ostala zarobljena u vozilu.

Zbog pretrpljenog šoka, mladić je hospitaliziran u bolnici u Mostaru. On je, prema nezvaničnim informacijama, pokušao počiniti samoubistvo, zbog čega je zadržan na Klinici za neuropsihijatriju, te će naknadno biti ispitan. 

Istraga je u toku.