open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Završena Berlinska mirovna konferencija o Libiji: Postignut plan o primirju
Domaćini Berlinske konferencije kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres obratili su se novinarima po završetku konferencije u sjedištu njemačke vlade i istakli kako su učesnici saglasni da nema vojnog rješenja krize u Libiji
19.01.2020. u 20:59
get url
text
Merkel i Erdogan
get url
text

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je na Berlinskoj mirovnoj konferenciji postignut sveobuhvatan plan o podršci primirju u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).U Berlinu je održana međunarodna konferencija na kojoj su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji.

Domaćini Berlinske konferencije kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres obratili su se novinarima po završetku sastanka u sjedištu njemačke vlade i istakli kako su učesnici saglasni o neophodnosti implementacije primirja u Libiji.

Ističući kako su učesnici saglasni da vojno rješenje libijske krize nije moguće, Merkel je kazala da je postignut dogovor o sveobuhvatnom planu podrške primirju u Libiji.

- Sukobljene strane su dale imena za formiranje vojnog komiteta čiji sastav će činiti 5+5 članova i čiji zadatak će biti nadzor implementacije primirja - kazala je Merkel.

Generalni sekretar UN-a Guterres je kazao da su učesnici konferencije iz Berlina poslali snažan signal podrške uspostavi trajnog primirja i mirnog rješenja krize u Libiji. On je također kazao da su učesnici saglasni i o neophodnosti implementacije embarga na oružje za Libiju.

Guterres je dalje kazao kako je zaprimio imena pet Haftarovih članova vojnog komiteta.

- Došli smo u poziciju da u Ženevi u narednih nekoliko dana bude sazvan sastanak vojnog komiteta - kazao je Guterres i najavio nastavak libijskih mirovnih pregovora u Švicarskoj.

Šef UN-a je naglasio tri stvari s današnje konferencije koje smatra najvažnijim.

- Prvo, ne mogu dovoljno naglasiti važnost zaključka s konferencije o tome da nema vojnog rješenja konflikta u Libiji. Svi učesnici su saglasni o neophodnom nemiješanju u unutrašnja pitanja i sukobe u Libiji - istakao je Guterres.

Kao drugu važnu tačku Guterres je naveo to što su strane voljne da se suzdrže od daljeg produbljivanja konflikta.

- Treće, od ključne važnosti je povratak političkom procesu - poručio je Guterres.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron te premijeri Velike Britanije i Italije Boris Johnson i Giuseppe Conte i šef američke diplomacije Mike Pompeo.

Na konferenciji u Berlinu učestvovali su i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar. Među učesnicima je bio i predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi te šef diplomacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullaah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti. Od tada traju tenzije između dva suprotstavljena tabora.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Haftarove separatističke snage od aprila prošle godine izvode napade s ciljem zauzimanja Tripolija.

Na poziv lidera Turske i Rusije Erdogana i Putina u Libiji je 12. januara uspostavljeno primirje. Mirovni pregovori prošle sedmice u Moskvi nisu rezultirali potpisivanjem sporazuma o trajnom primirju, jer je Haftar pregovore napustio bez potpisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.