London

Zbog genocida nad Rohignya muslimanima: Pokrenut postupak za oduzimanje priznanja Suu Kyi

Objavljeno: 11.01.2019. u 14:39

Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine, optužuju za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohingya stanovništva

FOTO: AA

Pozivajući se na “šokantne humanitarne zloupotrebe“ koje su izvršene nad Rohingya muslimanima u Mijanmaru, vlasti grada Londona nastoje oduzeti priznanje koje je dodijeljeno mijanmarskoj državnoj savjetnici Aung San Suu Kyi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Članovi upravnog tijela grada Londona (City of London Corporation) u četvrtak su pokrenuli postupak za oduzimanje počasne nagrade za slobodu Suu Kyi, koja joj je dodijeljena 2017. godine.

Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine, optužuju za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohingya stanovništva. Njena šutnja po ovom pitanju izazvala je oštre kritike širom svijeta.

- Korporacija grada Londona osuđuje šokantne humanitarne zloupotrebe koje se provode u Mijanmaru, i već je pisala ambasadoru za Burmu da izrazi duboku zabrinutost zbog trenutne situacije u toj zemlji -  saopćilo je rukovodstvo grada Londona.

U saopćenju se navodi da će obavijestiti Suu Kyi o svojoj namjeri te da će razmotriti njen odgovor i potom donijeti konačnu odluku.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije