open-navfaktor-logo
search
Sektor putovanja i turizma
Zbog koronavirusa svakog dana u svijetu gasi se milion radnih mjesta
Oko milion radnih mjesta svakog dana se ugasilo u protekle skoro dvije sedmice u sektoru putovanja i turizma zbog globalne pandemije novog koronavirusa, pokazalo je istraživanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), koje je objavljeno u srijedu.
25.03.2020. u 16:10
get url
text

Do 75 miliona radnih mjesta je u neposrednom riziku, naveli su iz WTTC-a, što predstavlja porast od 50 posto u odnosu na prethodnu studiju.

Vijeće je također otkrilo dubinu krize u pojedinim regijama. Očekuje se da će azijsko-pacifička regija biti pogođena sa čak do 49 miliona radnih mjesta u riziku, što predstavlja gubitak od gotovo 800 milijardi američkih dolara.

Predviđa se da će u evropskom sektoru turizma i putovanja biti do deset miliona radnih mjesta u riziku, što bi ukupan gubitak mogao dovesti od gotovo 552 milijarde dolara.

Očekuje se i da će Amerika biti teško pogođena ovom krizom, a Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko očekuje se da će zajedno izgubiti do 570 milijardi dolara, pri čemu će gotovo sedam miliona radnih mjesta biti u neposrednom riziku.

Gloria Guevara, izvršna direktorica WTTC-a, osudila je vlade koje nisu dovoljno brzo reagovale kako bi se moglo pomoći sektoru turizma i putovanja.

- Ukoliko hitne mjere ne budu preduzete u narednih nekoliko dana, sektor će se suočiti sa ekonomskim padom od kojeg će se teško oporaviti i povući će sa sobom milione ljudi koji zavise o njemu - rekla je Guevara.

Ona je upozorila da će smanjenje putovanja i turizma stvoriti “domino efekat“ što će rezultirati velikim gubicima radnih mjesta u cijelom lancu nabavke.

- Pozivamo sve one koji su na moćnim pozicijama da pomognu nemoćnim i donesu politike koje će podržati i održati sektor koji je pokretačka snaga globalne ekonomije i odgovoran je za stvaranje jednog od pet svih novih radnih mjesta - dodala je Guevara.

Putovanja i turizam doprinose sa 10,4 posto globalnom BDP-u i u osam uzastopnih godina su nadmašili su rast svjetske ekonomije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.