open-navfaktor-logo
search
Donesena presuda
Zbog krađe zastave sa džamije u Kreševu osuđeni na po tri mjeseca zatvora uvjetno
Cigelj, Trogrlić i Zelenika su, podsjećanja radi, 31. decembra 2018. godine ukrali zastavu Republike BiH koja se nalazila na šehidskom spomen-obilježju ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu
13.08.2019. u 09:17
get url
text
Hadži-Hasanova Čaršijska džamija u Kreševu

Tri osobe koje su prije nepunih osam mjeseci ukrale zastavu sa jarbola ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu osuđene su na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Općinski sud u Kiseljaku osudio je Marina Cigelja, Danka Trogrlića i Darka Zeleniku zbog krivičnog djela oduzimanje tuđe pokretnine na po tri mjeseca zatvora, ali samo ukoliko u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Cigelj, Trogrlić i Zelenika su, podsjećanja radi, 31. decembra 2018. godine ukrali zastavu Republike BiH koja se nalazila na šehidskom spomen-obilježju ispred Hadži-Hasanove Čaršijske džamije u Kreševu.

- Marin Cigelj se popeo na ogradu, koja se nalazi iza jarbola i pokušao dohvatiti jednu od zastava, dok su ga Dinko Trogrlić i Darko Zelenika pridržavali. Kada je Cigelj dohvatio zastavu sa ljiljanima, oni su mu pomogli da je otrgne sa jarbola, nakon čega su sa zastavom napustili mjesto – navodi se u presudi.

Kao olakšavajuća okolnost osuđenima je uzeta činjenica da su priznali izvršenje krivičnog djela te da do sada Trogrlić i Zelenika nisu bili osuđivani. Cigelj je ranije osuđivan zbog posjedovanja narkotika, a zatim i nasilničkog ponašanja.

Općinski sud u Kiseljaku je Medžlis islamske zajednice Kiseljak uputio da imovinsko-pravni zahtjev može ostvariti u parničnom postupku, a osuđeni su obavezni snositi i troškove sudskog paušala u iznosu od po 50 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.