open-navfaktor-logo
search
Jug Ukrajine
Zelenski: Likvidirat ćemo svakog ruskog vojnika koji puca na nuklearnu elektranu Zaporožje
- Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje, na jugu Ukrajine, ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre - rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.
14.08.2022. u 13:19
get url
text
get url
text

Ukrajina i Rusija su razmijenile optužbe za nekoliko skorijih incidenata i granatiranja postrojenja u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi koju su ruske trupe zauzele na samom početku rata.

- Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obavještajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku - poručio je Zelenski tokom obraćanja u subotu navečer i ne iznoseći detalje ponovio optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu da bi ucjenjivala.

Iz organizacije G7 upućen je poziv Moskvi da povuče svoje oružane snage iz nuklearne elektrane, ukrajinska vojna obavještajna agencija ranije je upozorila na nove ruske "provokacije" oko fabrike, dok je prognani gradonačelnik grada u kome se nalazi nuklearna elektrana izjavio da je elektrana "ponovo meta ruskim granatama".

Međutim, lokalni ruski zvaničnik Vladimir Rogov napisao je na Telegram kanalu da ukrajinske snage granatiraju fabriku, dok je istovremeno savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak optužio Rusiju da je "pogodila dio nuklearne elektrane gdje se proizvodi električna energija kojom se napaja jug Ukrajine".

- Cilj je da se  nuklearna elektrana isključi i onesposobi i da se za to okrivi ukrajinska vojska - napisao je Podoljak na Twitteru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.