open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Zelenski obećao da će Donbas opet biti ukrajinski, Herson koji je pod ruskom okupacijom zatvorio granice
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Donbas biti "ponovo ukrajinski", dok ruske snage nastavljaju da ostvaruju prednost u jugoistočnom regionu.
28.05.2022. u 11:35
get url
text

Govoreći tokom svog noćnog obraćanja u petak, Zelenski je nazvao trenutnu situaciju u Donbasu veoma teškom, pominjući rusko povećanje vatrene moći i ljudstva u regionu.

- Zato moramo da povećamo odbranu, povećamo otpor i Donbas će ponovo biti ukrajinski. Čak i ako Rusija donese svu patnju i propast Donbasu, mi ćemo obnoviti svaki grad, svaku zajednicu. Nema prave alternative - naglasio je Zelenski. 

Američko ministarstvo odbrane izjavilo je tokom brifinga za novinare da Rusija nastavlja da ostvaruje "postepene dobitke" u Donbasu.

Ukrajina i dalje poziva međunarodne partnere, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, da joj daju višestruke raketne sisteme za suprotstavljanje ruskoj ofanzivi.

Potvrđujući zahtjev Ukrajine, sekretar za štampu Pentagona John Kirby naglasio je tokom brifinga u petak da "odluke... još nisu donesene", piše CNN.

Istovremeno, ruski državni mediji su prenijeli izjavu Kirila Stremousova, zamjenika šefa ruske administracije u Hersonu, da je Herson, koji je pod ruskom okupacijom, zatvorio svoje granice prema okolnim ukrajinskim oblastima,.

- Granica je sada zatvorena iz sigurnosnih razloga... mi uopće ne savjetujemo putovanje u Ukrajinu, bez obzira na izgovor - rekao je Stremousov, prenosi RIA.

Granični prijelazi Hersona, koji je na jugu Ukrajine, s ukrajinskim regijama Nikolajev i Dnjepropetrovsk su zatvoreni, dok je putovanje od Hersona do Krima ili područja Zaporožja pod ruskom kontrolom i dalje moguće, dodao je Stremousov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.