- Zelenski, inače, nije mogao da stigne na naš brifing. Nešto se desilo u posljednjem trenu - kazao je on.

Schumer je u ponedjeljak objavio da je američka vlada zatražila od Zelenskog da se obrati senatorima tokom zatvorenog brifinga, dodajući kako očekuje da će svi senatori prisustvovati dešavanju.

U narednih nekoliko dana Sjedinjene Države će glasati o pitanju izdvajanja dodatnih sredstava, uključujući i vojnu pomoć Kijevu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller izjavio je 4. decembra da je američka administracija iskoristila 97 posto sredstava koja je odobrio Kongres za pomoć Ukrajini. Istog dana, Shalanda Young, direktorica Ureda za upravljanje i budžet u Bidenovoj administraciji, uputila je pismo čelništvu Kongresa u kome upozorava da će SAD ostati bez resursa za pomoć Ukrajini do kraja godine ako poslanici odiju nacrt finansiranja administracije.

U oktobru je američka administracija zatražila od Kongresa da izdvoji vanbudžetska sredstva za fiskalnu 2024. godinu, koja je počela u Sjedinjenim Državama 1. oktobra, za pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i za "obuzdavanje" Kine i Rusije u azijsko-pacifičkoj regiji. Sve u svemu, SAD planiraju potrošiti oko 106 milijardi dolara u te svrhe.

Nekoliko republikanaca u Zastupničkom domu i Senatu izjasnilo se protiv nastavka finansijske pomoći Kijevu.

Novine Politico objavile su u ponedjeljak da će glasanje Senata o pomoći Kijevu, koje bi trebalo da bude 6. decembra, vjerovatno propasti zbog stava republikanaca.