open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Ukrajine
Zelenski: Postojeći mehanizmi sigurnosti više nisu efikasni
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas učesnicima Sigurnosne konferencije u Minhenu koju su ga dočekali aplauzom. On im je zahvalio na tome naglašavajući da je to aplauz za narod i vojnike Ukrajine.
19.02.2022. u 16:52
get url
text

- Ukrajina traži mir, Evropa želi mir, svijet kaže da ne želi vidjeti više ratova, a Rusija tvrdi da neće počiniti invaziju na Ukrajinu. Neko ovdje ne govori istinu. Bio sam prije nekoliko dana u Donbasu i vidio linije koje razdvajaju Ukrajinu od privremeno okupiranog dijela Ukrajine od ostatka zemlje, ali u realnosti to je granica između mira i rata - podvukao je Zelenski.

Iznoseći podatke o broju ispaljene municije uz granice Ukrajine, Zelenski je upitao kako je svijet došao do toga da se ponovo ugrožava sigurnost u 21. stoljeću na najgori način od Hladnog rata i kako je moguće da nisu naučene lekcije iz 20. stoljeća.

Kao predsjednik države na čiju teritoriju je izvršena aneksija i čije su granice okružene s 150.000 ruskih vojnika, mašinerijom i teškim naoružanjem, ustvrdio je da uspostavljeni mehanizmi zaštite više nisu efikasni.

- Ovakav sigurnosni sistem je spor i izdaje nas iznova i iznova zbog egoizma i arogancije te neodgovornosti zemalja na globalnom nivou. Kao rezultat neke države čine zločine, dok su druge ne reagiraju što ih dijelom čini saučesnicima - dodao je ukrajinski predsjednik.

Ocijenio je da je sigurnosna arhitektura Evrope već narušena te da je vrijeme za uspostavljanje nove prije nego bude ljudskih žrtava i dogodi se novi svjetski rat te je ponovio stavove koje je iznio pred Ujedinjenim nacijama da rat ne prijeti Ukrajini nego Evropi.

- Prošlo je vrijeme velikih riječi i obraćanja masovnim medijima, potrebno je da svijet povuče poteze i reagira akcijama. Zaštitit ćemo svoju zemlju sa ili bez podrške naših partnera. Osam je godina od aneksije Krima i toliko godina Ukrajina služi kao štit držeći na odstojanju jednu od najvećih vojnih sila na svijetu - naveo je Zelenski.

Kaže da će građani Ukrajine štiti svoju zemlju bez obzira koliko vojnika bilo koje države na njihovim granicama, ono što trebaju znati je koliko je onih koji će im se suprotstaviti.

Pozvao je NATO i njegove članice da budu iskreni i kažu da li zaista žele Ukrajinu u svom članstvu. Rečeno im je da su vrata otvorena, a Zelensky smatra da su otvorena vrata dobra stvar, ali da su njima otvoreni odgovori najpotrebniji.

Minhenska konferencija najveći je skup sigurnosnih stručnjaka na svijetu, na kojoj se, uz učešće najviših političkih zvaničnika, razmatraju sigurnosni problemi današnjeg svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.