open-navfaktor-logo
search
Donio dekrete
Zelenski smijenio pet visokorangiranih dužnosnika i poslao poruku vojsci u Bahmutu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer je predsjedničkim dekretima smijenio zamjenika šefa ukrajinske sigurnosne službe (SBU) Oleksandra Jakuševa, upravitelje dvaju odjela i šefove SBU-a u dvije ukrajinske regije.
07.03.2023. u 08:20
get url
text

Smijenjeni dužnosnici su voditelj odjela za ekonomsku podršku Oleksandr Provotorov, voditelj odjela za zaštitu državnih tajni i izdavanje dozvola Ihor Nosko, šef SBU-a u Zaporiškoj oblasti Boris Bezrukji i šef SBU-a u Sumskoj oblasti Eduard Fedorov.

Zelenski je već imenovao nove ljude na dvije od ukupno pet upražnjenih pozicija, piše Kyiv Independent.

Ovo nisu prve smjene u ukrajinskoj tajnoj službi od početka ruske invazije jer je u julu prošle godine smijenjen šef SBU-a Ivan Bakanov. Ukrajinski parlament je 7. februara za novog šefa imenovao Vasilija Maliuka.

Antikorupcijski aktivisti navode kako je Maliuk blizak Olehu Tatarovu, ozloglašenom zamjeniku šefa kabineta ukrajinskog predsjednika. Tatarov je 2020. optužen za podmićivanje, ali je na kraju slučaj odbačen, pri čemu su neki nagađali da je do odbacivanja slučaja došlo jer Tatarov ima ogroman utjecaj u policiji i pravosuđu.

Maliuk je imenovan za novog šefa samo nekoliko dana nakon antikorupcijske akcije, u kojoj su pretreseni domovi moćnog oligarha Ihora Kolomoiskog i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova. Ova akcija velikih razmjera bila je dio napora ukrajinske vlade da dokaže Zapadu kako se istinski bori s korupcijom.

Zelenski je također rekao je da je zatražio od svojih vojnih komandanata da pronađu snage za odbranu Bahmuta, grada u centru borbi na istoku zemlje oko kojeg ruske snage stežu obruč.

- Rekao sam glavnom štabu da nađe odgovarajuće snage za pomoć momcima u Bahmutu - rekao je Zelenski u videu, rekavši da nijedan dio Ukrajine ne može biti prepušten Rusima, prenijela je Hina.

Oko Bahmuta se vode borbe mjesecima i ako bi Rusija preuzela kontrolu, neki vojni analitičari kažu da bi se ruskim snagama otvorio put do velikih gradova Slovjansk i Kramatorsk čime bi bili bliže potpunom osvajanju Donecke regije.

No drugi tvrde da je opkoljavanje tih gradova sada nemoguće nakon što su ruske snage potisnute iz regije Harkiva i da bi vrijednost osvajanja Bahmuta bila samo simbolično podizanje morala za Ruse.

Grad od oko 70.000 stanovnika prije rata, Bahmut je postao, zbog višemjesečnih borbi, simbol borbe između Ukrajinaca i Rusa za kontrolu nad Donbasom.

Zelenski je održao sastanak s vojnom komandom i rekao da su oni "izrazili podršku nastavku odbrambene operacije i daljnjem jačanju naših položaja u Bahmutu", saopćeno je iz njegovog ureda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.