open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Zemlje EU šalju pomoć Francuskoj u borbi protiv požara
Šest zemalja Evropske unije šalje vatrogasne timove i opremu u Francusku koja se bori s šumskim požarima, a situacija je najgora na jugozapadu zemlje gdje je hiljade ljudi bilo prisiljeno na evakuaciju, rekli su dužnosnici u četvrtak.
11.08.2022. u 19:12
get url
text
Požari u Francuskoj

Veći dio zemlje nalazi se pod toplotnim valom pojačanim rekordnom sušom, uvjeti za koje većina stručnjaka kaže da će se češće javljati kao posljedica brzih klimatskih promjena.

- Moramo nastaviti, više nego ikada, našu borbu protiv klimatskih poremećaja i prilagoditi se ovom klimatskom poremećaju - rekla je francuska premijerka Elisabeth Borne nakon što je stigla u vatrogasnu stanicu u selu Hostens, južno od Bordeauxa, piše AFP.

Evropska komisija saopćila je da će u Francusku biti poslana četiri protivpožarna aviona iz Grčke i Švedske, dok su timovi iz Austrije, Njemačke, Poljske i Rumunjske na putu.

- Naši partneri dolaze u pomoć Francuskoj protiv požara. Hvala im. Evropska solidarnost je na djelu - napisao je na Twitteru francuski predsjednik Emmanuel Macron.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.