Raggi je postala prva gradonačelnica u istoriji Vječnog grada kada je izabrana u 2016., u velikom uspjehu za njenu stranku, anti-establishment pokret Pet zvijezda, koji sada vlada na nacionalnom nivou. Ona će se natjecati za reizbor naredne godine.

Ona je izjavila u ranije snimljenom televizijskom intervjuu da ju je napala porodica Casamonica, zloglasna po svojim kriminalnim aktivnostima, nakon što su gradske vlasti srušile neke od njihovih nelegalno izgrađenih vila u 2018., prisiljavajući je da živi uz policijsku pratnju.

- Obaviješteni smo da oni planiraju napasti mene i moju porodicu - dodala je ona, ne pružajući dodatne detalje.

Raggi je kazala da se također borila protiv ostalih moćnih mafijaških porodica koje djeluju u raznim kvartovima Rima, kao što je porodica Spada u primorskom kvartu Ostia i porodica Marando u San Basiliu, u istočnim predgrađima Rima.

- Ima dijelova Rima gdje mi ljudi prilaze i kažu mi da se nastavim boriti, ali uzmaknu kada vide da ih klanovi posmatraju - izjavila je ona u intervjuu za Canale 5.

Raggi je imala teških trenutaka kao gradonačelnica, dok su njene prve godine na tom položaju bile uzdrmane zakonskim problemima i napuštanjima njene gradske vlade.

Ona je u 2018. proglašena nevinom po optužbama da je lagala o imenovanjiu čelnika gradskog turističkog saveza, dajući tu poziciju svom btratu i jednom od njenih najbližih savjetnika.

Tužioci su uložili žalbu na oslobađajujuću presudu i nova presuda se očekuje u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Reuters.