open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Zloupotreba u Službi za poslove sa strancima: Svjedokinja se vratila u Italiju
Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, i Kvesića, inspektora u istom uredu, optužnica tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja, te da su prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine
28.10.2019. u 16:36
get url
text

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, ponovo se nije pojavila svjedokinja čije je saslušanje predložila Odbrana.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je kazao da je svjedokinji Mariji Liani Roncato poslan poziv, ali da je Sud obaviješten da se ona vratila u Italiju, da u BiH nema stalni boravak, kao i da nije mogla produžiti privremeni boravak u zemlji.

Odbrana je navela da ne odustaje od ovog svjedoka, a u nastavku ročišta je ponovljen zahtjev da se dostavi materijalna dokumentacija neophodna za dokazni postupak koji namjeravaju provesti optuženi, te je od Suda traženo da uputi zahtjev institucijama za njihovo dostavljanje.

Optuženi Boris Kordić je rekao da traži tri zapisnika o inspekcijskom pregledu, obrazloživši da pri inspekciji nije bilo primjedbi, što je navedeno u tim aktima, kao i službene dokumente koje je sačinio a koji se tiču upućenih prijetnji.

Njegov branilac Ragib Hadžić je kazao da su Kordić i Josip Kvesić radili po zakonu, kao i da materijalima koje traže žele replicirati na dokaze optužnice.

-Cijeli koncept Odbrane je zasnovan na tome da su njih dvojica u Međugorju pokušali uvesti kakav-takav red i da su u tom pogledu očito nekome zasmetali. Dvije i po godine Odbrana pokušava da dođe do tih dokumenata i opstruira nam se svaki pokušaj. Obratili smo se SIPA-i, gdje nam je odgovoreno da je sav materijal ustupljen tužiocu. Bili smo kod tužioca i nismo našli ono što ta agencija tvrdi da je ustupljeno- naglasio je Hadžić i naveo da Sud moli za asistenciju pri dobijanju materijala.

Tužilac Kasim Halilčević je rekao da svi papiri nisu bili relevantni, već samo dokazi koji potkrepljuju navode optužnice.

Sudija Radević je kazao da će odluka o ovom prijedlogu biti donesena naknadno, kao i da će biti dostavljena naredba za vještačenje, ali da je djelimično prihvaćen prijedlog Odbrane, uz objašnjenje da o zakonitosti dokaza odlučuje Sud.

Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, i Kvesića, inspektora u istom uredu, optužnica tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja, te da su prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Nastavak suđenja je 2. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.