open-navfaktor-logo
search
Vlasti zabrinute
"Zombificira tijela ljudi": U SAD-u upozoravaju na širenje nove ulične droge "Tranq"
Užasna nova droga koja uzrokuje tjelesne rane širi se poput Sjedinjenim Državama, izazivajući veliku zabrinutost.
23.02.2023. u 11:17
get url
text
New York

Poznata je kao "Tranq" ili "Tranq dope", ali se sama hemikalija zove ksilazin.

Do sada je droga "zasitila" tržište u Filadelfiji, ali se također proširila na zapad u druge gradove u SAD-u, a vlasti se nadaju da će uspjeti oglasiti upozorenje prije nego što bude prekasno, piše Unilad.

- Prekasno je za Philly (Filadelfiju) - rekao je Shawn Westfahl, terenski radnik u Prevention Point Philadelphia, 30-godišnjem zdravstvenom centru u Kensingtonu, četvrti u epicentru gradske trgovine drogom.

- Phillyjeva ponuda je zasićena. Ako druga mjesta širom zemlje imaju izbor da to izbjegnu, moraju čuti našu priču - dodao je.

Ksilazin je odobren od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA), ali za životinje, ne za ljude.

Oni koji uzimaju drogu mogu dobiti užasne rane na tijelu, kao i razviti pretjeranu pospanost i respiratornu depresiju, zbog čega ga neki nazivaju "zombi drogom".

Možda više od svega zabrinjava to što je lijek otporan na narkan, ili nalokson, koji je najčešći lijek protiv predoziranja.

Lijek također može uzrokovati stvaranje sirovih rana na tijelu korisnika, koje se mogu proširiti po cijelom tijelu i, ako se ne liječe, formirati mrtvu kožu, čak i dovesti do amputacije udova u nekim slučajevima.

Osim što je postao veliki problem u Filadelfiji, lijek je također otkriven u San Francisku i Los Angelesu, a nedavno istraživanje objavljeno u Journal of Analytical Toxicology navodi da je pronađen u 36 država.

U razgovoru za New York Times, jedna korisnica je rekla da ju je droga natjerala da se "ujutro probudi plačući" jer su joj "umirale ruke". Dodala je da zbog ovisnosti o drogi spava na trotoarima i plače svake noći. Rekla je da je vidjela da su rane korisnika zaražene buhama i crvima. Uprkos tome, nije mogla da se odvoji od droge.

Drugi korisnik je ispričao za Sky News kako droga "u osnovi zombira tijela".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.