open-navfaktor-logo
search
Oglasila se i predsjednica
Zvaničnici Kosova pozdravili odluku SAD-a o uvođenju sankcija
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti pozdravili su odluku Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije protiv organizovanih kriminalnih grupa iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući grupu Zvonka Veselinovića sa sjevera Kosova.
09.12.2021. u 08:03
get url
text

Predsjednica Osmani je na Twiteru napisala da su "institucije pod zastavom Kosova u potpunosti posvećene vladavini zakona i sarađivat će sa Sjedinjenim Državama kako bi osigurale da naš region ne postane sigurno utočište za takve kriminalne grupe".

Premijer Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da identifikuju pojedinačna imena i uvedu sankcije protiv Zvonka Veselinovića i organizovane kriminalne grupe koja djeluje na sjeveru Kosova.

- Odgovorni za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na sjeveru Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava i prava, slobode i dobra građana - napisao je Kurti na Facebooku.

On je ocijenio da današnja odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija kosovske policije od prije nekoliko sedmica u općini Severna Mitrovica protiv švercera ilegalne robe.

- Borit ćemo se protiv veza međunacionalne saradnje kriminalnih grupa i njihovog transnacionalnog obima kroz saradnju službenika naših institucija bez obzira na etničku pripadnost i međunarodnu saradnju sa našim saveznicima i partnerima - naveo je kosovski premijer.

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je sankcije protiv Zvonka Veselinovića, biznismena sa sjevera Kosova, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, potpredsjednika Srpske liste, i još deset sa njima povezanih osoba.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija saopćila je da su Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko Veselinović postigli dogovore sa političarima da pomognu svojim strankama da pobijede na izborima, a da će zauzvrat političari garantovati braći Veselinović kontrolu nad nekim poslovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.