open-navfaktor-logo
search
Zdrave namirnice
Odlična zamjena za meso: Šest razloga zbog kojih biste češće trebali jesti patlidžan
Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti ćelije u organizmu od uništenja
31.08.2019. u 07:43
get url
text

Patlidžan je iznimno zdrava namirnica gorkastog okusa i spužvaste teksture.

U Indiji, odakle i potječe, konzumira se već 3.000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se u 14. stoljeću proširio i na Evropu.

Iako mnogima nije omiljeno, ovo povrće, koje je u bliskoj srodnosti sa paradajzom, paprikom i krompirom, zbog svog učinka na organizam, zaslužuje da se češće nađe na našem jelovniku. 

Ovo je šest razloga zbog kojih biste ga trebali konzumirati:

1. Patlidžan je najbolje konzumirati između augusta i septembra, a veganska kuhinja prepoznaje ga i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina.

2. Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35. Uz to bogati je i izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

3. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti ćelije u organizmu od uništenja, koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, ali nastanak raka.

4. U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, kojeg ima i u kori krompira i paradajza, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za vrlo gorkasti okus patlidžana, ali se smatra da doza od 200 mg može izazvati trovanje. Kada se on neutralizira u crijevu, prestaje biti otrovan. Smatra se da upravo zbog gorkastog okusa, patlidžan utječe na ublažavanje grčeva u želucu i sličnih probavnih tegoba.

5. Kako bi se solanin u potpunosti eliminirao, patlidžan se mora na neki način termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete napraviti: na roštilju, na pari, pirjanje ili prženje, odnosno pohanje.

6. Patlidžan ima nizak glikemijski indeks, pa je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a hlorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže i u snižavanju nivoa lošeg holesterola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.