open-navfaktor-logo
search
U posjeti
Šefovi diplomatije Italije i Austrije: Impresivan napredak BiH, nadamo se otvaranju pregovora
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je u ponedjeljak u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderom Schallenbergom, koji borave u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini kako bi izrazili podršku BiH na putu ka otvaranju pregovora s Evropskom unijom (EU).
04.03.2024. u 13:43
get url
text

Konaković je nakon sastanka s delegacijama izjavio da su ministri vanjskih poslova Italije i Austrije među najvećim zagovornicima procesa članstva BiH u Evropskoj uniji i da pružaju BiH značajnu podršku. Također je istakao da je vanjska politika BiH u potpunosti usklađena sa vanjskom politikom Evropske unije.

- Urađeno je jako puno na evropskom putu od njihove zadnje posjete. Vidjet ćemo da li je to dovoljno s obzirom da imamo još neke uslove koje bismo trebali do same sjednice Evropskog vijeća ispuniti. Neki su u proceduri. Mislim da ćemo možda već i danas imati Zakon o sukobu interesa na sjednici Vijeća ministara BiH - istakao je Konaković.

Dodao je da je početak pregovora s Frontexom veoma važan, posebno u svjetlu ilegalnih migracija.

Kako je kazao, na sastanku je konstatovano da je ovo najbolji izvještaj BiH u njenoj istoriji, ali da je pred njom još mnogo važnih zadataka koje treba ispuniti.

- U ovom trenutku od EU nam treba liderstvo. Ne može se govoriti samo o birokratskim pocesima i procedurama. To oba moja prijatelja razumiju i demonstriraju liderstvo. Podvukli smo važnost ekonomskih procesa i ponoviću da obim trgovinske razmjene BiH sa EU-om imamo u skoro potpunom ili punom kapacitetu. Izvozimo više od 93 posto proizvoda u zemlje EU-a i nemoguće je pronaći ni približnu alternativu. To je naša sudbina u ekonomskom smislu. Ona može biti unaprijeđena. Ako se paket podrške implementira kako je planirano, BiH dobija novih milijardu eura za podršku svojoj ekonomiji i dobija priliku da svoje tržište značajno integriše u jedinstveno tržište EU-a, čak i prije pristupanja. To je ono što liječi naše strahove od duplog penzionog fonda i garantuje mladim ljudima perspektive, a ne odlazak u zemlje Zapadne Evrope gdje traže budućnost - rekao je Konaković.

Italijanski ministar Tajani kazao je da je u Sarajevo doputovao s austrijskim kolegom kako bi izrazili podršku otvaranju pregovora sa BiH.

- Podržavamo vaše reforme i situacija je danas bolja nego bilo kad u istoriji vaše zemlje. Vaš angažman je popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete punopravna članica EU. Za Italiju je Zapadni Balkan prioritet. Mi s Austrijom organizujemo grupu prijatelja Zapadnog Balkana koji se sastaju svaka tri, četiri mjeseca. Guramo u pravom smjeru prema snažnoj strateškoj saradnji o najvažnijim pitanjima, na prvom mjestu za stabilnost u regiji, za rad protiv terorizma, trgovine ljudima, oružjem, narkoticima, da radimo na problemu ilegalnih migracija koje su problem za sve - rekao je Tajani.

VEZANI TEKST - Italijanski ministar koji je hvalio Mussolinija danas je u Sarajevu i hvali vlast na nivu BiH

U okviru posjete italijanskog šefa diplomatije Tajanija u Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas će se održati Ekonomski dijalog: Italija – Bosna i Hercegovina, na kojem je planirano i potpisivanje bilateralnog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

- Želimo da ojačamo saradnju. To je dobro za nas, kao i za BiH. To je važna saradnja i spremni smo da radimo više - rekao je Tajani i dodao:

- Mi smo prijatelji BiH. Italija će učiniti sve što može da podrži vaše članstvo u Evropskoj uniji.

Schallenberg je kazao da je ova posjeta veoma snažan znak austrijsko-italijanske podrške.

- Mi smo najjači dvojac zagovarača ove regije, ali posebno BiH. Blizu ste nam srcima. Imamo veliki most. Također učestvujemo u EUFOR-Altei. Za nas je BiH veoma važna. Za nekoliko sedmica ćemo u Briselu imati priliku razgovarati o BiH. Nadamo se 'zelenom svjetlu' za otvaranje pregovora. Ovo je ključni trenutak, prekretnica. BiH je načinila impresivan napredak u proteklim mjesecima. Više ste postigli u proteklih nekoliko mjeseci nego u proteklih nekoliko godina. Imamo još posla pred nama. Imate pozitivnu agendu, pozitivne rezultate. Vrijeme je za djelovanje - poručio je austrijski ministar.

Dodao je da svaka politička snaga koja misli da može stati na put evropskom putu BiH, otuđuje budućnost ove zemlje i mladih ljudi.

VEZANI TEKST - Dodik tvrdi: Odluka o otvaranju pregovora sa EU već donesena, ali neće značiti ništa

- Prema podacima Svjetske banke, više od 44 posto Bosanaca i Hercegovaca živi izvan zemlje. Mi u Austriji smo profitirali od toga. Ali, čujem da ljudi govore kako žele više ulagati u BiH ali ovdje ne mogu naći radnu snagu. Važno je zaustaviti odliv mozgova i dati priliku mladima ovdje. Svako ko misli da može stati na put tome se igra s vatrom, poigrava se s budućnošću ove zemlje. Trebate zbiti redove u ovoj zemlji i krenuti istim smjerom. Vrijeme je da prionemo na rad. Imaju neke zemlje članice EU-a koje su rezervisane, ali nemojte im davati povod koji mogu iskoristiti protiv vas. Ovo nije altruizam, ovo je naš interes. U fazi smo kada se rat vratio u Evropu, ovo je kritični period, momenat geopolitičke nesigurnosti - rekao je Schallenberg.

Dodao je da je neophodno stvoriti "pojas stabilnosti i sigurnosti" i da je jedini način postići to da sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU-a.​​​​​​​

FOTO: VMBiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je također danas u Sarajevu sa Tajanijem i Schallenbergom.

Poželjela im je dobrodošlicu te izrazila zadovoljstvo njihovom ponovnom posjetom BiH i zainteresiranošću za prilike u našoj zemlji. Iskazala je zahvalnost ministrima na podršci našem evropskom putu i preporuci koju su njihove zemlje, skupa s Hrvatskom, Slovenijom, Češkom, Slovačkom i Grčkom, dale za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo BiH u EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Naglasila je da smo u BiH veoma svjesni da se nalazimo u ključnoj fazi našeg evropskog puta, te da ova posjeta ministara, kao svih naših prijatelja u EU, i njihova neupitna podrška nam daju dodatnu snagu da se u ovom kratkom periodu dodatno angažiramo, suočimo sa svim izazovima koji stoje pred nama i nastavimo sa započetim reformama.

Također, izvijestila je kako "upravo tokom njihove posjete intenzivno radimo i na finalizaciji Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa".

Krišto je izrazila očekivanje kako će Evropsko vijeće tokom ovog mjeseca donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ponovila je da Vijeće ministara BiH nastavlja raditi istim neumornim tempom, jer sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH, radi nas samih.

Šefove diplomatije Italije i Austrije danas su primili i članovi Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.