open-navfaktor-logo
search
Statistika neumoljiva
Centralna banka BiH saopćila koliki je realan rast BDP-a, šta je s izvozom...
Istaknuto je da je zvanična inflacija u BiH iznosila dva posto u januaru, a CBBiH procjena inflacije za prvi kvartal tekuće godine iznosi 2,4 posto
AUTOR: Fena
25.03.2024. u 14:31
get url
text
Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka, i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 14. marta 2024., Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. godine na 1,7 posto.
U odnosu na decembarski krug brzih procjena ekonomske aktivnosti u zemlji, korigovali su stopu rasta naviše za 0,3 procentnih poena, djelimično zbog revizije zvaničnih podatka, ali i rasta aktivnosti u uslužnom sektoru.
Iz CBBiH navode da je rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru u četvrtom kvartalu prošle godine i januaru 2024., a prigušene aktivnosti u prerađivačkom sektoru još uvijek su posljedica smanjene potražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera.
Imajući u vidu kako su industrijska proizvodnja i izvoz i u januaru 2024. nastavili sa značajnim padom aktivnosti na godišnjem nivou, izvjestan je nastavak skromne ekonomske aktivnosti u BiH u prvom kvartalu. U januaru je zabilježen pad industrijske proizvodnje od 6,4 posto na godišnjem nivou, dok je izvoz roba smanjen za oko 16 posto. Posljedično, preliminarna procjena CBBiH je kako bi rast realnog BDP-a mogao ostati na nivou 1,7 posto na godišnjem nivou i u prvom kvartalu tekuće godine.
Istaknuto je da je zvanična inflacija u BiH iznosila dva posto u januaru, a CBBiH procjena inflacije za prvi kvartal tekuće godine iznosi 2,4 posto, i revidirana je naviše za 0,4 procentni poen u odnosu na prošlogodišnju decembarsku procjenu.
U prethodnom, decembarskom krugu procjene inflacije u kratkom roku je ukazivano na neočekivano usporavanje inflacije prema zvaničnim podacima, odnosno stagnaciju inflacije u FBiH od oktobra 2023.
Prema zvaničnim podacima, u FBiH je zabilježen značajan pad cijena u pododjeljku režijskih troškova, koji obuhvata cijene električne energije, plina i drugih energenata. Međutim, već početkom godine zvanični podaci ukazuju na jačanje inflatornih pritisaka u FBiH u odnosu na zadnji kvartal prethodne godine. Prosječan rast cijena je, i dalje, značajno različit posmatrano po entitetima.
Prema podacima za januar entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je zabilježena godišnja inflacija od tri posto, dok je u Federaciji BiH zabilježen rast cijena od 0,7 posto, prema čemu je ta stopa inflacije još uvijek daleko najniža u okruženju.
CBBiH procjenjuje da će temeljena inflacija, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, ostati na nivou od 4,6 posto i u drugom kvartalu tekuće godine.
Naglašavaju da ustrajno visoka temeljna inflacija implicira da, trenutno, domaće cijene utiču na inflaciju u BiH znatno jače od cijena roba na međunarodnom tržištu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.