open-navfaktor-logo
search
Sigurnost, kažete...
Zločesti pajaci sa Pantovčaka: Epizoda Zoran Milanović
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, nije se jučer pojavio na ranije najavljenoj posjeti srednjoj Bosni, a razlozi su navodno sigurnosne prirode. Šturo objašnjenje sa Pantovčaka, iz kabineta hrvatskog predsjednika, kasnije upotpunjeno "nezvaničnim" informacijama u hrvatskim medijima, bizarno je koliko i samo Milanovićevo devijantno ponašanje, reklo bi se na prvu. Međutim, stvar uopće nije tako površna, niti inscenirana isključivo za Milanovićeve političke potrebe. Niti je Milanović, na kraju krajeva, u tome originalan. 
20.12.2021. u 13:06
get url
text

Aktuelni predsjednik susjedne države samo je jedan u nizu zločestih pajaca sa Pantovčaka koji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu Bošnjake (većinski muslimane) kreiraju isti narativ u čijoj osnovi ili pozadini zapravo je - islamofobija sa svrhom. Stjepan Mesić bio je tek izuzetak koji potvrđuje pravilo. Od Franje Tuđmana do Zorana Milanovića retorika i politika su iste sa tek izraženim nijansama u pogledu intenziteta. Da, tu spada i uglađeni gospodin Ivo Josipović, pa krenimo od njega jer Franjo je davno pročitana priča ovjekovječena i ukoričena u Hagu - može se naći pod udruženi zločinački poduhvat (UZP). 

- Hrvatska je zabrinuta razvojem događaja u Libiji i Sjevernoj Africi zbog njihovog mogućeg utjecaja na radikalne muslimane u susjednoj Bosni - bila je izjava Ive Josipovića 2011. godine, a koju je prenijela agencija Reuters. 

Označavanje Bošnjaka radikalnom vjerskom, militantnom skupinom i trljanje nosa članicama Evropske unije takvom pričom, Josipović je prekinuo nakon negativnih reakcija. Nastavila je Kolinda Grabar-Kitarović. Tvrdila je 2017. godine da u BiH obitava oko 10.000 "islamskih radikala" koji su prijetnja po Hrvatsku i Evropu. Ponavljala je to više puta pozivajući se na Sigurnosno-obavještajnu agenciju Hrvatske (SOA) ili bolje rečeno zloupotrebljavajući SOA-u u političke svrhe, što je i sama ta agencija kasnije potvrdila izvještajem koji zapravo govori o nečemu sasvim drugom u odnosu na maliciozne, ideološki ostrašćene, ksenofobne izjave tadašnje predsjednice Hrvatske. 

SOA se naknadno i sama obrela u skandalu međunarodnih razmjera kada su na vidjelo isplivala svjedočenja državljana BiH o tome da su ih hrvatski obavještajci vrbovali radi unošenja i podmetanja eksploziva i naoružanja na području BiH, a što se naknadno trebalo otkriti i potkrijepiti tvrdnje Grabar-Kitarović. Operacija nije uspjela, a SOA i Hrvatska duboko su bile osramoćene.  

Aktuelni predsjednik Hrvatske Milanović samo potvrđuje da ranije maliciozne izjave njegovih prethodnika nisu incidenti i diplomatski skandal, već matrica po kojoj se funkcionira na principu - što grđe to bolje. Ako se imaju u vidu Milanovićev uličarski rječnik i maniri, onda je jasno da imamo posla sa komšijom, zapadnim Šizojem, lišenim sposobnosti samokontrole do mjere da je postao sam svoj Aleksandar Vulin. 

No, šta je zapravo srž objašnjenja otkazivanja Milanovićeve posjete i šta je navodna sigurnosna prijetnja? 

- Odluka predsjednika Hrvatske da ne putuje u Bosnu i Hercegovinu se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom - objašnjenje je iz Milanovićevog okruženja, prenijeli su hrvatski mediji. 

Čim su naselja "bošnjačka", u tumačenju Pantovčaka, radi se dakle o vjerskim ekstremistima koji će, u najmanju ruku, kamenovati Milanovića.

"Sigurnosnu prijetnju" tako su još jednom temeljili i objasnili predrasudama, ideološkom ostrašćenošću, ksenofobijom... Mješovita i bošnjačka naselja nešto su u šta civilizirani zapadni čovjek ne zalazi pa se od takvih valja u budućnosti i razgraničiti po principu uzepeovsko-hantigtonskih linija između civilizacija.

To što su logori i urbicid bili s onu stranu, "njihovu", zanemarit će EU, kako računaju, jer poenta i jeste uvjeriti ih da imaju istog neprijatelja - ekstremiste muslimane. Onda je i relativiziranje zločina nad njima opravdano, kao i prebrojavanje kostiju i vaganje da li je ili nije bio genocid, skoro sa žaljenjem što ih nije pobijeno više. 

Ako je k tomu već tako, onda iz ugla Milanovića i ostalih zagovrnika legitimnog predstavljanja naroda nikakva građanska Bosna i Hercegovina nije moguća jer su u njoj većina Bošnjaci, muslimani. Nije li Dragan Čović otvoreno rekao: "Građanska BiH znači islamska država"!?

Dakle, sigurnosna prijetnja Milanoviću je zapravo islamofobija sa svrhom, vlažni snovi o Herceg-Bosni preko glasačke kutije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.