open-navfaktor-logo
search
Dugačak spisak
Šta (ne)rade vlasti: Napadi na povratnike sve učestaliji, počinioci bez posljedica
U RS-u, jasno je, povratnici nisu poželjni
AUTOR: Am. S.
05.05.2024. u 20:23
get url
text
Napadnuti povratnici u RS-u
Napadnuti povratnici u RS-u
Još jedan u nizu napada na povratnike u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska već nekoliko dana puni stupce crne hronike domaćih medija. Napadnuta je bošnjačka povratnička porodica u Gacko na čiju je kuću pucano.
Pojedinci, ponukani oštrom i sramnom retorikom koja je u našoj zemlji zastupljena već godinama, ali i činjenicom da za ove napade rijetki snose odgovornost, usude se na ovakve sramne činove.
Oglašavaju se potom, kao po običaju, i zvaničnici tog entiteta osuđujući napad i pozivajući na hitno rasvjetljavanje slučaja, ali i predstavnici vlasti iz Federacije BiH.
Nažalost, kao i do sada, pompa traje nekoliko dana, a ti ljudi nakon nekog vremena ostanu prepušteni sami sebi, a napadi na njih padnu u zaborav.
U RS-u, jasno je, povratnici nisu poželjni. A političarima iz FBiH su, čini se, teret i služe tek toliko za potkusurivanje i samopromociju, odnosno skupljanje jeftinih političkih poena.
Znaju se tako zaredati, posjećivati i fotografisati se. Nakon toga se vrate svojim uobičajenim radnim aktivnostima, a na ove sve učestalije događaje i napadnute povratnike zaborave. Poneki ih se sjete tek onda kada se ovakvi činovi, nažalost, ponove. I to sjećanje obično biva samo u javnim istupima.
U praksi, niko ne učini dovoljno da počinioci odgovaraju za učinjeno.
Tako je bilo i sa porodicom Memišević iz Višegrada. Fadil i Ajša Memišević 24. marta prošle godine pretučeni su i opljačkani u svjoj kući. Do sada niko još nije odgovarao za ovaj brutalni napad na stariji bračni par.
Nije to jedini nerasvijetljeni slučaj. Dugačak je spisak napada na povratnike u RS-uza koje niko nije odgovarao.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.