open-navfaktor-logo
search
Ankara
Burns i Nariškin razgovarali o nuklearnoj prijetnji i razmjeni zatvorenika
Direktor CIA-e William Burns sastao se sa svojim ruskim kolegom kako bi ga upozorio na posljedice ukoliko Rusija razmjesti nuklearno oružje u Ukrajini, sudeći po zvaničniku Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.
15.11.2022. u 09:04
get url
text

Zvaničnik, koji nije ovlašten da govori javno o toj temi i tražio je da ostane anoniman, kazao je da Burns i Sergej Nariškin, čelnik ruske špijunske agencije SVR, nisu raaspravljali o rješenjima za rat u Ukrajini tokom njihovog susreta u turskoj prijestolnici Ankari.

Uoči sastanka, zvaničici Bijele kuće saopćili su da je Burns također planirao da potegne pitanje o slučajevima ženske košarkaške zvijezde Brittney Griner i čelnika sigurnosne korporacije iz Michigana Paula Whelana, dvoje Amerikanaca zarobljenih u Rusiji na čijem oslobađanju insistira Bidenova administracija u okviru razmjene zatvorenika.

Sastanak Burnsa i Nariškina predsatavlja susret najviše rangiranih američkih i ruskih vladinih zvaničnika otkako je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio rusku invaziju na Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.